Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Lichtenštajnsku vyšetrujú únik dôverných informácií

(Zdroj: TASR)

VADUZ - Lichtenštajnsko začalo predbežné vyšetrovanie muža, ktorý je v centre medzinárodného škandálu daňových únikov. Informovali o tom oficiálne miesta v hlavnom meste Vaduz.

Heinrich Kieber je podozrivý z ukradnutia citlivých údajov klientov jeho bývalému zamestnávateľovi, lichtenštajnskej banke LGT Treuhand a ich predaja nemeckým vyšetrovateľom. Podľa lichtenštajnských orgánov Kiebera a ďalších nemenovaných podozrivých vyšetrujú v súvislosti s údajným únikom utajených informácií spoločnosti zahraničnej entite, pričom úradom v nemeckých mestách Bochum a Mníchov poslali žiadosti o právnu pomoc.

Nemecká vláda minulý týždeň uviedla, že jej spravodajská služba zaplatila informátorovi 4,2 miliónov eur za zoznam majiteľov účtov. Zoznam 1400 mien na DVD, ktoré podľa LGT Treuhand Kieber skopíroval v roku 2002, odštartovali vyšetrovanie daňových únikov v Európe, Spojených štátoch a ďalších krajinách. Oficiálne miesta v Lichtenštajnsku predaj dôverných údajov odsúdili.

Lichtenštajnský korunný princ Alois obvinil Nemecko z útoku na zvrchovanosť kniežatstva, ktorého sa dopustilo kupovaním tajných bankových údajov v súvislosti s vyšetrovaním rozsiahleho daňového podvodu. Nemecko podľa neho použilo "drakonické metódy, ktoré sa priečia právnemu štátu", keď zaplatilo za informácie týkajúce sa účtov v lichtenštajnských bankách.

Nemecká prokuratúra rozšírila vyšetrovanie rozsiahleho daňového škandálu v krajine. Informoval o tom v utorok prokurátor Bernd Bieniossek z bochumskej prokuratúry, ktorá vedie vyšetrovanie a postup polície v prípade podozrenia z daňových únikov. V pondelok nemecká polícia prehľadala mníchovskú pobočku Dresdner Bank, budovy súkromných investičných bánk Bankhaus Metzler a Hauck & Aufhaeuser, ako aj mnohé ďalšie spoločnosti a obydlia vo veľkých mestách po celom Nemecku.

Škandál vypukol minulý týždeň, keď polícia prehľadala dom generálneho riaditeľa nemeckej spoločnosti Deutsche Post Klausa Zumwinkela, ktorého obvinila z daňového úniku približne milióna eur. Tie mal previesť na účty v Lichtenštajnsku, ktoré je podobne ako Monako známe ako daňový raj. Nemeckí predstavitelia teraz Lichtenštajnsko, Andorru ako aj Monako obviňujú z porušovania štandardov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Prípad Zumwinkela, ktorý následne rezignoval na post šéfa spoločnosti, spustil vyšetrovanie daňových únikov, ktoré sú vraj najväčšie v histórii Nemecka. Podľa odborovej organizácie Deutsche Steuergewerkschaft môžu daňové úniky prevyšovať miliardu eur.

Ministerstvo financií v pondelok oznámilo, že získalo informácie o podozreniach na približne tisíc daňových únikov v lichtenštajnskej banke, za ktoré zaplatilo. Informácie údajne pochádzajú z Liechtensteinische Landesbank. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v stredu minulý týždeň v Berlíne stretla s lichtenštajnským premiérom Otmarom Haslerom, ktorého vyzvala na užšiu spoluprácu pri vyšetrovaní podvodu. Monacký princ Albert II. pricestoval v utorok do Berlína, kde bude v nasledujúcich dňoch rokovať s Merkelovou.

V zozname podozrivých v súvislosti s únikom daní cez účty do Lichtenštajnska je povážlivý počet Talianov, uviedol zástupca ministra financií Vincenzo Visco, ktorý je špeciálne zodpovedný za daňové podvody. Zoznam s menami zverejnili úrady v rámci medzinárodnej spolupráce pri vyšetrovaní daňového škandálu.

Podozreniami z daňových únikov prostredníctvom lichtenštajnských bánk sa zaoberajú aj úrady v Spojených štátoch, Británii, Francúzsku, Holandsku, Taliansku, Austrálii, Švédsku, Kanade, Novom Zélande a v Španielsku. O informácie zo zoznamu osôb požiada nemeckú stranu Česká republika. Nemecko uviedlo, že bude k žiadostiam o informácie ústretové.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu