Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

NBS sa k otázke konverzného kurzu nebude vyjadrovať

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) sa podľa jej viceguvernéra Viliama Ostrožlíka k otázke vývoja výmenného kurzu a k otázke konverzného kurzu nebude vyjadrovať až do jeho stanovenia.

V súvislosti s predchádzajúcimi vyjadreniami niektorých členov Bankovej rady NBS k otázke vývoja kurzu koruny a stanovenia konverzného kurzu v utorok na tlačovej konferencii uviedol, že tieto vyjadrenia boli vyjadreniami, v ktorých členovia rady vyjadrili svoj osobný názor. Pričom ako dodal, o stanovení konverzného kurzu v prípade kladného stanoviska európskych inštitúcii rozhodne Rada Európskej únie.

V súvislosti s vývojom kurzu slovenskej koruny v poslednom období uviedol člen Bankovej rady NBS Peter Ševčovic, že vplyv krátkodobého vývoja výmenného kurzu sa neprejaví v inflácii, pričom ako dodal, inflácia reaguje na dlhodobejšie tendencie vo výmennom kurze, takže z tohto pohľadu volatilita za posledný týždeň resp. dva nezohráva takmer žiadnu úlohu. "Proces cenotvorby je podstatne dlhší a širší," dodal Ševčovic.

Na otázku ďalšieho približovania úrokových sadzieb stanovovaných NBS a Európskou centrálnou bankou (ECB) Ševčovic uviedol, že keď sa ECB rozhodne o ich zmene, NBS bude následne analyzovať jej rozhodnutie, pričom je podľa neho predčasne špekulovať o tom, kedy sa zjednotia úrokové sadzby NBS so sadzbami ECB. Ako však dodal, určite k tomu niekedy v budúcnosti príde.

V súvislosti so súčasným vývojom kurzu slovenskej koruny a jeho vplyvom na slovenský export Ševčovic uviedol, že každý výmenný kurz má určité úrovne, na ktorých môže dôjsť k ovplyvneniu produkcie schopnosti resp. životaschopnosti niektorých podnikateľov, pričom ako dodal, bolo by nezodpovedné sa vyjadriť, či sme na tejto úrovni alebo za ňou alebo blízko nej. Ako ďalej uviedol, vždy sa na to treba pozrieť s odstupom času, pričom tieto úrovne podľa neho tu tiež nemáme jeden deň. "Je ľahko možné že kurz bude niekedy v budúcnosti na iných úrovniach," dodal v tejto súvislosti Ševčovic.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu