°C

Utorok, 25. február 2020. Meniny má Frederik, Frederika, zajtra Viktor.

Vlachovo: Na jahňacine si pochutnajú Taliani

Bača František Majerčák s niekoľkodňovým jahňaťom, ktoré skončí na veľkonočnom stole v Taliansku.
Bača František Majerčák s niekoľkodňovým jahňaťom, ktoré skončí na veľkonočnom stole v Taliansku.
Zdroj: Nový Čas
25.02.2008 08:23

VLACHOVO - Gurmáni si zgustnú! Jahňacina z Vlachova pri Rožňave opäť skončí na veľkonočných stoloch. Mäso z malých ovečiek je tradičnou pochúťkou najmä na juhu Európy, kam zamieri transport týchto živých zvierat z Gemera.


„Už o pár dní vyexpedujeme najmä do Talianska asi 250 živých jahniat. Na tamojšom trhu patria k špecialitám, ktoré nikdy nesmú chýbať na ich veľkonočných stoloch,“ vraví predseda družstva vo Vlachove Miloš Šmíro. Zhruba 8-týždňové jahňatá dosiahnu v priemere okolo 14 kíl, pričom cena za kilogram živej váhy sa pohybuje okolo 100 Sk (3 €). Dopyt je vraj zaujímavý, lebo cena mäsa stúpa. „Pre našincov sú však ovečky drahé. Spracovaná jahňacina totiž vyjde aj na 400 Sk (12 €)! Kto ju však vie správne pripraviť, naplniť, opiecť a patrične okoreniť, ten si naozaj zgustne. Toto mladé mäso však nie je príliš vhodné na perkelty,“ dodal Šmíro.

Už aj čipy

„Novinkou pri preprave živých jahniat je povinné nastreľovanie čipov pod kožu na ich identifikáciu. Samozrejme, dodržiavať sa musia aj prísne predpisy, aby počas transportu nedošlo k úhynu zvierat. Týka sa to pravidelných prestávok a dostatku krmiva i vody,“ uviedol Miloš Šmíro.

Nástroje k článku



ZDROJ: Nový Čas
FOTO: Nový Čas

Nahlásiť chybu

Najčítanejšie články