Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Prieskum Nového Času: Koľko dávajú firmy na Vianoce!

Po prezreží decembrovej výplatnej pásky su najnespokojnejší učitelia ale aj čašníci.
Po prezreží decembrovej výplatnej pásky su najnespokojnejší učitelia ale aj čašníci.

SLOVENSKO - Osem až sto percent výšky mesačnej mzdy! Na toľko si cenia najväčší zamestnávatelia na Slovensku svojich zamestnancov. Sú však aj takí, ktorí neprispievajú na vianočné darčeky ani korunou a dokonca žiadnymi inými benefitmi. Medzi takéto spoločnosti patria paradoxne tí najväčší z najväčších. Ako dopadol prieskum Nového Času a kto z vás má dôvod na radosť?

V prieskume Nového Času o koncoročných odmenách sme sa zameriavali prevažne na najväčších slovenských zamestnávateľov. Medzi tie spoločnosti, ktoré svojich zamestnancov na Vianoce neodmeňujú finančne ani inými bonusmi, patria napríklad Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a Železničná spoločnosť Cargo (ŽSC), v ktorých pracuje spolu viac ako 28 800 zamestnancov.

Priemerná mesačná mzda je v ŽSR pritom 20 479 Sk, čo je len o 1 064 korún viac ako mesačná mzda v SR (19 415 Sk) a v ŽSC 19 388 Sk, čo je ešte pod slovenským priemerom. Z oslovených firiem vyplynulo, že najlepšie odmeny či koncoročné bonusy dostávajú prevažne zamestnanci firiem so zahraničným či zmiešaným kapitálom. Odmeny vo výške 100 % mzdy dávajú napríklad Volkswagen, Tatra banka, Vydavateľstvo Ringier a Matador Rubber.

Medzi štedrých patria i PSA Peugeot Citroen, Kia Motors Slovakia a najväčší operátor na Slovensku Orange, ktorí poskytujú až 50 % z mesačného platu. Ďalšie spoločnosti priznali, že odmeňujú svojich zamestnancov od 8 do 30 %. Niektorí z oslovených síce priznali, že koncoročné odmeny vyplácajú, no odmietli zverejniť, v akej výške. Rovnaký problém bol aj pri položke priemernej mesačnej mzdy, kde sa odmietla vyjadriť drvivá väčšina.

Oslovené boli aj tieto firmy
IBM, Baumit, Duslo Šaľa, Tauris, Slovenský vodohospodársky podnik, Grafobal group, Jobpilot, Telefonica, Dôvera, Uni credit bank, ČSOB, Prvá stavebná sporiteľňa

Vianočné odmeny dostáva iba každý štvrtý z nás!

SLOVENSKO - Koncoročné odmeny dostáva každý štvrtý z nás! Najviac sa pred najkrajšími sviatkami nabalia pracovníci vrcholového manažmentu, ktorých benefity presahujú sumu 100 000 korún. Naopak, najmenej peňazí dostanú tí, ktorí robia v oblasti školstva alebo gastronómie. Ich koncoročné odmeny sa pohybujú okolo 11 000 korún. Vyplýva to z prieskumu internetovej stránky Merces.sk.

Najvyššie finančné benefity majú generálni, finanční, obchodní a regionálni riaditelia a riaditelia IT. Ich výška sa pohybuje od 63- do 102 000 Sk. Dobre sú na tom aj daňoví poradcovia, kde odmeny predstavujú až 144 % priemernej mesačnej mzdy. Podľa prieskumu dostáva 13. či 14. plat necelých 36 % ľudí na tejto pozícii. Ďalšími profesiami, v ktorých sú odmeny výrazne vyššie ako ich priemerná mesačná mzda, sú architekti a správcovia budov.

Najhoršie ohodnotení

Najnižšie odmeny majú učitelia, pracovníci v bezpečnostných službách a čašníci. Ich výška je 12 000 Sk, pričom koncoročné odmeny dostáva len mizivé percento z nich. Zo všetkých pedagógov sú odmeňovaní len 4,04 %, strážnici 7,24 % a čašníci 7,28 %. Dosť biedne sú na tom i zdravotníci. Peniaze dostáva iba 8,42 % našich zdravotných sestier. Na úplnom konci rebríčka sú napríklad vedúci úseku v predajni, ktorí dostávajú odmeny okolo 11 000 Sk, pričom priemerný mesačný príjem majú len deväťtisíc korún.

Odmeny podľa krajov

Najväčší dôvod na radosť majú opäť podľa prieskumu Bratislavčania alebo tí, ktorí v tomto kraji pracujú. Priemerná výška koncoročných odmien je totiž 28 000 Sk. Na druhom mieste skončil Košický kraj s 19 800 Sk, tretie miesto sa ušlo Trnavskému a Trenčianskemu kraju s benefitmi vo výške 19 500 Sk. V tesnom závese, teda o 1 500 Sk menej, vyplácajú zamestnávatelia v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji – 18 000 Sk a najhoršie sú na tom Prešovčania. Tí majú okrem najnižších odmien vo výške 17 500 Sk aj najhoršie priemerné mesačné mzdy, ktoré predstavujú len 18 000 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu