Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Plyn, elektrinu a uhlie zaťaží spotrebná daň

BRATISLAVA - Elektrina, plyn a uhlie budú od polovice budúceho roka zaťažené spotrebnou daňou, ako to vyžaduje Európska únia. Vyplýva to z vládneho zákona o spotrebnej dani z energií, ktorý dnes schválil parlament.

Od spotrebných daní majú byť oslobodené domácnosti, nové dane však môžu mať podľa ministerstva financií nepriamy vplyv na ceny tovaru.

Elektrina sa má podľa zákona od 1. júla zdaňovať spotrebnou daňou vo výške dva haliere za kilowatthodinu, po uplynutí prechodného obdobia sa má od roku 2010 daň zdvojnásobiť. Náklady podnikov za elektrinu by sa tak pre novú daň mali zvýšiť v priemere okolo percenta. V návrhu zákona sa však počíta s viacerými výnimkami. Daň sa napríklad nemá platiť za elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov, výnimku by mali dostať aj podniky, kde cena za elektrinu tvorí viac ako polovicu nákladov na konečný výrobok.

Zemný plyn sa bude zdaňovať rovnako vysokou daňou ako elektrina, v prípade plynu, ktorý sa používa ako pohonná látka, však bude platiť vyššia sadzba. Do konca roka 2009 to bude 20 halierov za kilowatthodinu a 40 halierov od roku 2010. Spotrebná daň sa ale nebude týkať plynu používaného v osobných autách.

Nová daň sa má vzťahovať aj na uhlie, od 1. júla by mala platiť sadzba 320 Sk za tonu. Ministerstvo financií odhadovalo na budúci rok výnos z dane vo výške 300 miliónov Sk, zákon ešte musí posúdiť prezident.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu