Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Euro dosiahlo nové historické maximum voči doláru

LONDÝN - Kurz eura a amerického dolára sa na konci týždňa priblížil k 1,5 USD/EUR. Európska mena si v piatkovom obchodovaní zapísala nový rekord, avšak neskôr v reakcii na vyhlásenia člena bankovej rady Európskej centrálnej banky Miguela Angela Fernandeza Ordoneza mierne oslabila.

Posledné obchodovanie na devízových trhoch v tomto týždni poznamenala nízka likvidita, keďže americkí investori oslavovali Deň vďakyvzdania a japonské trhy boli zatvorené pre štátny sviatok.

O 11:29 GMT sa euro obchodovalo voči americkému doláru pri 1,4806 USD/EUR, teda asi tretinu percenta pod novým rekordnom 1,4966 USD/EUR. Euro nereagovalo na údaje o zvýšení aktivity vo výrobnom sektore a spomalení aktivity v sektore služieb menovej únie.

Z rekordného maxima však oslabilo po vyhláseniach Ordoneza, ktorý predikoval výraznejšie spomalenie hospodárskeho rastu eurozóny. Podľa neho neexistuje dostatok údajov na určenie reálneho dopadu úverovej krízy na finančné trhy. Dolár v piatok spadol aj na historické minimum voči švajčiarskemu franku 1,0899 CHF/USD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu