Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štátny rozpočet sa prehupol do prebytku 6,89 mld. Sk

BRATISLAVA - Štátny rozpočet Slovenska ku koncu októbra sa prehupol do prebytku 6,89 miliardy korún. V závere tretieho štvrťroka pritom ešte skončil v schodku 614,5 milióna Sk. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo financií. Vlani v októbri rozpočet vykázal deficit 1,08 miliardy korún.

Príjmy rozpočtu do konca októbra naďalej rástli rýchlejšie ako výdavky. Zatiaľ čo príjmy sa medziročne zvýšili o 9,34 percenta na 263,06 miliardy Sk, výdavky stúpli o šesť percent na 256,17 miliardy korún.

Na celý tento rok predpokladá zákon o štátnom rozpočte príjmy rozpočtu 310,47 miliardy Sk a výdavky 348,86 miliardy korún. Celkový deficit verejných financií, ktorý je ovplyvnený predovšetkým hospodárením štátneho rozpočtu, má vrátane nákladov na penzijnú reformu podľa posledného odhadu ministerstva klesnúť na 2,7 percenta hrubého domáceho produktu z vlaňajších revidovaných 3,69 percenta HDP. Udržanie tohtoročného schodku očakáva úrad aj po prípadnom započítaní dlhov Národnej diaľničnej spoločnosti do verejného deficitu, o čom má rozhodnúť európsky štatistický úrad Eurostat.

Vláda musí udržať verejný deficit pred prijatím eura pod tromi percentami z výkonu ekonomiky. Slovensko chce prijať jednotnú európsku menu od januára 2009.

Plnenie štátneho rozpočtu za január až október v rokoch 1993 až 2007 v miliónoch Sk (vrátane nákladov spojených s reštrukturalizáciou bankového sektora a ďalších výdavkov, ktoré umožňuje zákon o štátnom rozpočte):
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu