Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hasiči a horská služba budú mať sociálne výhody ako policajti

BRATISLAVA - Hasiči a horskí záchranári budú mať od budúceho roka nárok na výsluhové dôchodky a ďalšie sociálne výhody, aké majú policajti či vojaci. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú dnes schválil parlament.

Hasičom a horským záchranárom okrem výsluhových dôchodkov bude možné priznať aj ďalšie výhody, napríklad odchodné či invalidné výsluhové dôchodky. Ministerstvo vnútra zmeny odôvodnilo tým, že ich povolanie je fyzicky a psychicky náročné podobne ako zamestnanie policajtov a vojakov.

Policajti majú v súčasnosti nárok na doživotný výsluhový dôchodok po 15 odpracovaných rokoch vo výške 30 percent zo základu, ktorý sa vypočíta zo služobného platu. Po 30 odslúžených rokoch sa dôchodok môže zvýšiť až na 60 percent základu, čo bude platiť aj v prípade hasičov a horskej služby.

Na policajtov, vojakov, príslušníkov Slovenskej informačnej služby či väzenských strážcov sa nevzťahuje zákon o sociálnom poistení. Dôchodky dostávajú podľa osobitného zákona.

Parlament dnes odobril aj zmeny v zákone o štátnej službe príslušníkov silových zložiek, podľa ktorého budú môcť získavať od budúceho roka príspevok na bývanie do výšky 7000 Sk. Podobné pravidlo už platí v súčasnosti pre vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu