Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

PMÚ ostro kritizoval bratislavský krajský súd

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) dnes ostro kritizoval Krajský súd v Bratislave za jeho rozhodnutia. Tie sú údajne zmätočné, nedostatočne zdôvodnené, neobsahujú názor súdu, ale len kopírujú názor žalobcu.

Tento týždeň súd zrušil rozhodnutie o rekordnej 885-miliónovej pokute PMÚ telekomunikačnej spoločnosti Slovak Telekom. Krajský súd kritiku odmietol, pochybil podľa neho práve PMÚ.

"Základným problémom je, že Protimonopolný úrad nedostáva v rozhodnutiach súdu jednoznačný právny názor. Dva senáty Krajského súdu v Bratislave opakovane zrušujú rozhodnutia PMÚ bez toho, aby jednoznačne a právne kvalifikovane uviedli dôvody pre svoje rozhodnutie. Odôvodnenia rozhodnutí sú zväčša identické s textom žaloby, absentujú právne vety súdu," uviedol v stanovisku úrad.

Podľa súdu však rozhodnutie PMÚ o pokute bolo nepreskúmateľné pre nezrozumiteľnosť a nedostatok dôvodov. "Aj s prihliadnutím na výšku sankcie, ktorá rozhodne nie je zanedbateľná, mal Protimonopolný úrad vypracovať napadnuté rozhodnutie v súlade so zákonom," uvádza sa v stanovisku súdu, ktoré ČTK poslal tlačový odbor ministerstva spravodlivosti.

Krajský súd v Bratislave vo štvrtok zrušil verdikt PMÚ o sankcii 885 miliónov Sk pre Slovak Telekom za zneužívanie dominantného postavenia pri poskytovaní prístupu k miestnym vedeniam. Úrad, ktorý bude musieť prípad opäť prešetriť, však samotné rozhodnutie súdu nekomentoval, pretože ho ešte nemá k dispozícii. Podrobnejšie sa nevyjadril ani Telekom. "K obsahu rozhodnutia a k jeho odôvodneniu sa bude možné bližšie vyjadriť až po jeho doručení, ktoré očakávame v priebehu troch až ôsmich týždňov," informovala ČTK hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová.

Slovak Telekom na krajskom súde uspel aj nedávno, keď súd definitívne zrušil rozhodnutia PMÚ o pokute 80 miliónov korún za zneužívanie dominantného postavenia na trhu pri tendri z roku 2004 na telekomunikačné služby pre Ľudovú banku.

Úrad pripomenul niektoré prípady, keď podľa neho rozsudok súdu nebol v súlade s jeho odôvodnením, alebo požiadavku súdu, aby PMÚ zaplatil správny poplatok napriek tomu, že ho od neho zákon oslobodzuje.

"Takéto nekompetentné rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave negujú rýchly a efektívny zákrok úradu voči protisúťažným konaniam podnikateľov, ktoré deformujú súťažné prostredie a v konečnom dôsledku podporujú porušovateľov zákona v ďalšom protisúťažnom správaní," uviedol PMÚ.

Krajský súd v Bratislave od októbra 2004 rozhoduje o sťažnostiach na verdikty PMÚ. Dovtedy to riešil Najvyšší súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu