Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Od septembra sa mení Zákonník práce a stúpnu dávky

BRATISLAVA - Prvým septembrovým dňom nadobudnú účinnosť zákony a nariadenia, ktoré zabezpečia nárast štátnych podpôr pre občanov, ale aj zákaz jazdiť na bicykli v lesoch mimo vyznačených trás.

Od septembra budú taktiež platiť nové pravidlá medzi zamestnancami a zamestnávateľmi, ktoré poslanci schválili v novele Zákonníka práce. Nedávno schválená novela vysokoškolského zákona zase upraví činnosť vysokých škôl a umožní spoplatnenie časti externého štúdia:

Zákonník práce, označovaný aj ako zákon roka, posilní práva zamestnancov na úkor zamestnávateľov. Vláda Roberta Fica napríklad presadila, aby zamestnávatelia až na výnimky nemohli zamestnancom opakovane predlžovať pracovnú zmluvu na dobu určitú. Pre zamestnancov je totiž výhodnejšia zmluva bez časového obmedzenia. Odborári, ktorí pred voľbami podporili Ficovu stranu Smer-SD, budú mať vo vymedzenom čase nárok na mzdu aj počas výkonu odborárskej činnosti. V menšej miere budú môcť zamestnávatelia najímať aj živnostníkov, ak pôjde o prácu, ktorú by mohli vykonávať bežní zamestnanci.

Zmeny kritizovali organizácie zamestnávateľov a opozícia. Práve terajšie opozičné strany počas vládnutia kabinetu Mikuláša Dzurindu presadili doposiaľ platný Zákonník práce.

Niekoľko desiatok korún navyše budú od septembra z verejných zdrojov dostávať rodičia, či obyvatelia s nízkym príjmom. O sto korún sa zvýši jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa, po novom rodičia dostanú 4560 korún. O 50 až 60 korún viac bude patriť aj rodinám, kde sa narodili minimálne trojčatá, či v dvojročnom období opakovane dvojčatá. O sto korún na 2400 Sk porastie aj príspevok na pohreb. Dlhodobo nezamestnaným či členom rodín s nízkym príjmom sa zvýši podpora v hmotnej núdzi o 40 Sk na 1680 Sk mesačne. Príspevok na bývanie v prípade jednotlivca bude vyšší o 30 korún, čiže 1490 Sk. Naopak, neporastie prídavok na dieťa, pretože ministerstvo práce sa vzdalo myšlienky zvýšiť podporu o desať korún na 550 Sk.

Cyklistov a jazdcov na koňoch, ktorí budú v lesoch jazdiť mimo vyhradených ciest, budú môcť od septembra policajti a lesní strážcovia potrestať pokutou do 5000 korún. Vládni poslanci totiž presadili v zákone o lesoch prísnejšie pravidlá, ktoré by mali zabrániť napríklad údajným zrážkam cyklistov s inými turistami. Opozícia zmeny kritizovala, podľa jej predstaviteľov obmedzí rozvoj cestovného ruchu, či možnosti na športovanie. Proti zákonu sa občania vyjadrili aj prostredníctvom petície. Krátko predtým, ako zákon podpísal prezident Ivan Gašparovič, ju podporilo asi 15.000 ľudí. Gašparovič však na protesty nevidel dôvody. Rozsiahla sieť vyznačených ciest podľa neho ponúka dostatok príležitostí na cykloturistiku.

Prísnejšie pravidlá pri prijímaní externých študentov, či posilnené právomoci rektorov zabezpečí na vysokých školách novela, ktorú parlament schválil začiatkom júla. Najviac diskutovanou zmenou bolo školné pre časť diaľkových študentov. V obmedzenej miere ho budú môcť vyberať aj verejné vysoké školy, ktoré žijú najmä zo štátneho príspevku. Školné sa však bude vyberať až od budúceho školského roka. Už skôr budú môcť školy vyberať peniaze od študentov, ktorí študujú na dvoch a viacerých vysokých školách. Doposiaľ o takýchto študentoch chýbali podrobnejšie údaje. Napraviť by to mal register vysokoškolákov, ďalšia z noviniek novely.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu