Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zmeny v sociálnom poistení: Ako sa dotknú našich peňaženiek

BRATISLAVA - Štát hľadá chýbajúce peniaze na dôchodky. Dôvodom je neustále narastajúci dlh v štátnej Sociálnej poisťovni. Ten podľa pesimistických odhadov dosiahne už o necelé tri roky hrozivých 40 miliárd!

Kabinet premiéra Fica preto upravil zákon o sociálnom poistení. Prijaté opatrenia sa dotknú nielen penzistov, ale aj pracujúcich ľudí. Nový Čas vybral päť najdôležitejších zmien.

1. Otvorenie II. piliera

Dôchodková reforma zaviedla možnosť, aby polovica povinných odvodov putovala na osobné účty. To využilo vyše 1,5 milióna Slovákov. Vláda teraz na pol roka celý systém otvorí. Od januára do júla 2008 sa môžeme rozhodnúť, či si naďalej budeme šetriť na vlastných účtoch, alebo všetky peniaze odovzdáme štátu. Podľa premiéra Fica je to šanca pre tých, ktorí „naleteli klamlivej reklame dôchodkových správcovských spoločností“. Počas šiestich mesiacov môžeme nielen vystúpiť, ale aj sa zapojiť do sporenia cez druhý pilier.

2. Práca alebo dôchodok

Ľudia, ktorí odídu do predčasnej penzie, dostanú na výber - práca alebo dôchodok. Teraz majú možnosť zamestnať sa na čiastočný úväzok a privyrobiť si napríklad ako sezónni predavači ovocia či suvenírov. Do predčasnej penzie odchádzajú najmä tí, ktorí majú zdravotné problémy alebo ich pár rokov pred dôchodkom nečakane prepustia. Penzisti si mohli privyrobiť slušný balík peňazí. V niektorých odvetviach aj 4-tisíc korún. Od januára sa stanú ich brigády minulosťou. Táto zmena je podľa opozície v rozpore s ústavou. Dotkne sa totiž aj tých, ktorí sú v predčasnom dôchodku už dnes.

3. Viac rokov sporenia

Vládou schválený zákon hovorí aj o predĺžení času sporenia. Doteraz stačilo, aby zamestnaný občan platil dôchodkové odvody desať rokov. To sa však zmení. Nárok na vyplácanie renty vznikne až po 15 rokoch povinného poistenia. Ľudia nad 47 rokov teda musia nedobrovoľne odísť z druhého dôchodkového piliera. V opačnom prípade stratia nárok na penziu.

4. Bez vlastných účtov

Mamičky a oteckovia na rodičovskej dovolenke prídu o svoje peniaze. Štát už totiž za nich nebude odvádzať poistné na ich osobné účty do druhého piliera. Počas troch rokov starostlivosti o dieťa takto stratia 36-tisíc korún. Tie poputujú do Sociálnej poisťovne, ktorá ich použije na výplatu súčasných penzistov. Únii materských centier sa riešenie ministerstva práce nepáči. Rodičia sa v porovnaní s ostatnými cítia diskriminovaní.

5. Vyššie odvody

Rezort ministerky Viery Tomanovej na poslednú chvíľu upustil od nápadu úplne zrušiť hornú hranicu na výpočet odvodov. Napokon je ňou štvornásobok priemernej mzdy. Táto zmena sa dotkne vyše 100- tisíc ľudí, ktorí zarábajú v hrubom okolo 60 000 Sk. „Ide o návrh, ktorý poškodzuje iba strednú alebo vyššiu strednú vrstvu, ale nijako sa nedotýka milionárov a tých najbohatších,“ reagoval šéf opozičnej SDKÚ Mikuláš Dzurinda.


IT technik
zarábajúci 60 000 Sk
zaplatí viac o: 200 Sk

Manažér
zarábajúci 75 000 Sk
zaplatí viac o: 900 Sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu