Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Čaplovič: V rezerve rozpočtu je na školy najviac 1,5 mld Sk

Podpredseda vlády Dušan Čaplovič
Podpredseda vlády Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi (SNS) sa asi nepodarí z približne sedemmiliardovej nerozdelenej rezervy budúcoročného rozpočtu získať viac ako 1,5 miliardy korún. Žiadateľov o peniaze je totiž veľa, povedal ČTK podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý má na starosti aj rozvoj vzdelanosti.

Celkovo by tak mohol rozpočet ministerstva školstva stúpnuť asi na 54,7 miliardy Sk. Vláda však sľúbila, že na školstvo bude prispievať päť percent z hrubého domáceho produktu, čo by v budúcom roku bolo takmer 100 miliárd Sk.

"Netreba stavať vzdušné zámky, lebo je veľa rezortov, ktoré sa zaujímajú o túto rezervu. Predstavujem si pol druha miliardy," odhadol sumu, o ktorú by sa mohli zvýšiť zdroje školstva Čaplovič. Peniaze pritom podľa neho potrebuje aj regionálne školstvo, čiže základné a stredné školy, aj vysoké.

Rozpočet ministerstva školstva by mal podľa prvého návrhu ministerstva financií stúpnuť medziročne asi o 1,8 miliardy korún na 53,2 miliardy Sk. Nárast zdrojov je však menší, než dokázal v posledných rokoch vládnutia zabezpečiť predchádzajúci kabinet Mikuláša Dzrindu, ktorý školstvu pridával asi štyri miliardy korún ročne.

"Ani ja nie som spokojný s terajším návrhom," povedal Čaplovič. Peniaze sú totiž podľa neho potrebné na to, aby mohol napríklad klesnúť počet žiakov v triedach. Uľahčila by sa tak práca učiteľom a mala by sa zlepšiť príprava žiakov, ktorí v posledných rokoch dosahovali v meraniach úrovne vedomostí len priemerné výsledky.

So znížením počtu žiakov počíta aj pripravovaný školský zákon. Nižší počet žiakov v triedach sa zrejme nezaobíde bez prijímania nových učiteľov, a teda aj vyšších nákladov na mzdy. Napriek tomu Čaplovič dúfa, že minister Mikolaj presadí napríklad to, aby sa na prvom stupni základných škôl učilo maximálne 20 až 22 žiakov triede. V súčasnosti zákon povoľuje až 29 žiakov.

Zároveň by sa mal podľa Čaploviča postupne zvýšiť aj učiteľský plat, aby školy nezápasili napríklad s nedostatkom učiteľov cudzích jazykov. Tí totiž často uprednostňovali iné, lepšie platené profesie. "Som skôr na strane odborového zväzu školstva," povedal Čaplovič. Odborári pritom dlhodobo žiadajú, aby učitelia zarábali ešte o 20 percent viac, ako je priemerná mzda. Zatiaľ zaostávajú aj za celonárodným priemerom.

Ministerstvo financií v návrhu rozpočtu vo väčšej miere navrhlo pridať peniaze ministerstvám vnútra a obrany, ktoré vedú nominanti strany Smer-SD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu