Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odpad triedi väčšina Slovákov

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov triedi aspoň niektoré druhy odpadu. Najčastejšie zahadzujú do samostatných odpadových nádob plasty, PET fľaše, sklo a papier.

Odpad triedia viacej ľudia z menších obcí do 5000 obyvateľov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý počas júna uskutočnila agentúra TNS SK na vzorke 1008 respondentov. "V malých obciach, kde prevládajú rodinné domy, má každý svoj vlastný kontajner a triedením odpadu znižuje náklady na jeho odvoz," uviedol k výsledkom prieskumu projektový manažér TNS SK Kamil Charvát. V meste je separovanie odpadu skôr o presvedčení, ako o reálnej úspore, dodal.

Z tých respondentov, ktorí separujú odpad, triedi 87,4 percenta plasty a PET fľaše, tri štvrtiny zahadzujú do osobitných kontajnerov sklo a papier. Kovy triedia zhruba dve pätiny, biologický odpad takmer 30 percent a Tetrapak obaly 18,7 percenta oslovených.

Takmer štvrtina opýtaných odpovedala, že odpad neseparuje. Väčšina z nich vraj nemá možnosť triediť odpad a ak by ju mala, určite by ju využila. Necelá desatina by tak naopak neurobila.

Druhy odpadu, ktoré triedia respondenti z prieskumu TNS SK (v percentách):
plasty, PET fľaše 87,4
sklo 75,6
papier 75,4
kov 39,1
biologický odpad 29,4
Tetrapak obaly 18,7

Zdroj: TNS SK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu