Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Peniaze z dôchodkových spoločností nebude možné minúť

BRATISLAVA - Ministerstvo práce ustúpilo od zámeru, aby ľudia počas chystaného prechodného obdobia mohli voľne minúť peniaze nasporené v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS).

Ak sa rozhodnú pre odchod z DSS, všetky úspory na penziu by mali byť prevedené do štátneho penzijného systému. Po rokovaní s pracovníkmi ministerstva to povedal Ondrej Dostál, ktorý zastupoval ľudí pripomienkujúcich zákon.

Ministerstvo nedávno predstavilo návrh obsiahlej novely sociálnych zákonov. Tá mala okrem iného umožniť, aby sa vyše 1,5 milióna klientov DSS mohlo počas vymedzeného obdobia rozhodnúť, či si budú polovicu povinných dôchodkových odvodov naďalej odkladať na penzijný účet, alebo ich budú odvádzať len do priebežného dôchodkového systému. Úrad pôvodne navrhoval, aby sporitelia mohli nasporené peniaze minúť napríklad na bežné nákupy, ak sa sa rozhodnú z druhého penzijného piliera vystúpiť.

Napokon to podľa Dostála z mimoparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany nebude možné. Ľudia, ktorí by sa mohli pre návrat výlučne do Sociálnej poisťovne rozhodnúť len pre krátkodobý zisk hotovosti zo správcovských spoločností, tak stratia na zmenu motiváciu, dodal.

Ministerstvo však naopak podľa Dostála naďalej presadzuje, aby ľudia s vyšším príjmom odvádzali do sociálneho systému viac peňazí na odvodoch. Rovnako by napríklad ženy na rodičovskej dovolenke, za ktoré platí odvody štát, nemohli počas starostlivosti o dieťa sporiť v DSS, ale mali by zostať v štátom dôchodkovom systéme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu