Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tomanovej sa nepáči účasť invalidných ľudí v 2. pilieri

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Do systému starobného dôchodkového sporenia by sa podľa ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej mali odvádzať príspevky výlučne z ekonomicky aktívnej zárobkovej činnosti, a nie z verejných zdrojov.

Ako príklad uviedla sporiteľov, ktorí sa počas účasti v kapitalizačnom pilieri stali invalidnými, a od toho momentu za týchto ľudí príspevky na penzijné sporenie platí Sociálna poisťovňa. "Príspevky do druhého piliera, ktorý spravujú súkromné spoločnosti, by nemali plynúť z prostriedkov, ktoré sú súčasťou verejných financií. Verejné financie by sa mali jednoznačne používať vo verejnom záujme," povedala Tomanová.

Šéfke rezortu práce a sociálnych vecí sa tiež nepáči to, že Sociálna poisťovňa "ručí svojím rezervným fondom solidarity z prvého piliera za občanov, ktorí vstúpili do druhého piliera". Podľa Tomanovej by mala v prvom rade za škodu na majetku v dôchodkovom fonde ručiť svojím majetkom dôchodková správcovská spoločnosť.

Poistné na dôchodkové poistenie predstavuje 28,75 % z vymeriavacieho základu (VZ) poistenca, z toho 18 % z VZ tvorí poistné na starobné dôchodkové poistenie, 6 % VZ poistné na invalidné poistenie a zvyšných 4,75 % z VZ smeruje do rezervného fondu solidarity. Týchto 4,75 % z VZ platí do rezervného fondu solidarity každý občan, platiaci poistné na dôchodkové poistenie. Odvod do rezervného fondu solidarity teda platí poistenec, ktorý zostal výlučne v prvom dôchodkovom pilieri, ako aj osoba, ktorá vstúpila do systému starobného dôchodkového sporenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu