Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za prestup do inej DSS už zaplatilo 34 sporiteľov

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) zatiaľ vydala 34 akceptačných listov, ktoré umožňujú zmenu dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie s verejnosťou SP Lýdia Výborná.

Ide o potvrdenie o tom, že ku dňu vydania akceptačného listu uplynuli sporiteľovi aspoň dva roky od zápisu prvej zmluvy o dôchodkovom sporení do registra poisťovne, resp. sporiteľovi uplynuli dva roky od prestupu do inej dôchodkovej spoločnosti. Za vydanie takétoho potvrdenia je sporiteľ povinný poisťovni zaplatiť 500 Sk. "Na prestup do inej dôchodkovej spoločnosti sa zatiaľ použilo 12 akceptačných listov," uviedla Výborná.

Vydávanie akceptačných listov zaviedla novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení od začiatku januára tohto roka ako nástroj na elimináciu špekulatívnych prestupov medzi DSS. Poslanec Róbert Madej (Smer-SD) na konci septembra minulého roka pri predkladaní navrhovanej novely predpokladal, že spoplatnenie prestupov sporiteľov zvýši príjmy SP o 25 mil. Sk ročne. Vychádzal pritom z odhadu, že po zavedení poplatku za prestup vo výške 500 Sk zmení penzijnú spoločnosť približne 50 tis. sporiteľov ročne.

Novela tiež stanovila maximálnu výšku provízie pre sprostredkovateľa za získanie jedného klienta pre penzijnú spoločnosť. Na tento rok sa maximálna provízia stanovila na 1 036 Sk za jednu zmluvu. Od budúceho roka bude najvyššia provízia za sprostredkovanie jednej zmluvy predstavovať 6 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu