Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvody do druhého piliera sa môžu zmeniť

Ministerka práce Viera Tomanová
Ministerka práce Viera Tomanová

BRATISLAVA - Právna analýza, ktorú si nechalo vypracovať ministerstvo práce, nevidí riziká v prípadnej zmene výšky odvodov pri sporení v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Ministerstvo však s úpravou príspevkov v druhom penzijnom pilieri zatiaľ nepočíta, povedala dnes ministerka práce Viera Tomanová.

Na penziu si v súčasnosti na súkromných účtoch v DSS sporí viac ako 1,5 milióna ľudí. Tí si odkladajú polovicu povinných dôchodkových odvodov, čo u väčšiny zamestnancov predstavuje bez započítania poplatkov deväť percent ich hrubej mzdy.

"Sumárnym záverom je, že po právnej stránke advokátska kancelária nenachádza právne riziká zmien sadzieb do druhého piliera," povedal o právnej analýze šéf sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia ministerstva Igor Lipták.

Podľa Tomanovej analýza môže byť využitá pri pripravovaných zmenách sociálnych zákonov. "V tejto chvíli nenavrhujeme meniť sadzby," poznamenala. Širšie zmeny zákona o sociálnom poistení či dôchodkovom starobnom sporení chce predložiť do konca roka.

Iná analýza, ktorú ministerstvo zverejnilo v apríli, ako jednu z možností zlepšenia finančnej kondície štátneho dôchodkového systému uviedla zníženie odvodov na penzijné účty na šesť percent z vymeriavacieho základu. Naopak sadzba odvodov do priebežného systému by sa v takom prípade zvýšila na 12 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu