Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ekonóm Pavel Karász: Do konca roka si polepšíme o 1 500 korún!

Pavel Karász
Pavel Karász

BRATISLAVA - Aj v nasledujúcich mesiacoch bude suma na výplatných páskach Slovákov rásť rýchlejšie ako ceny v obchodoch.

Myslí si to prognostik Pavel Karász. Nový Čas sa vyhľadávaného ekonóma spýtal aj to, kedy budú Východniari zarábať toľko, čo obyvatelia hlavného mesta.

Ako sa budú vyvíjať platy v ďalších mesiacoch?
- Situácia by mala byť taká dobrá, ako to bolo vlani. Je vysoko pravdepodobné, že reálne mzdy porastú ešte o čosi rýchlejšie.

Koľko nám teda pribudne podľa vás na výplatnej páske?
- Priemerný Slovák by si mohol polepšiť o viac ako 1 500 korún.

Čo ceny v obchodoch či za energie?
- S vysokou pravdepodobnosťou si budeme môcť kúpiť viac. Je totiž viac-menej isté, že inflácia bude nižšia ako v roku 2006. Mala by byť do 3 percent.

Problémom sú však regionálne rozdiely. Na západe Slovenska zarábajú ľudia v priemere o tretinu viac ako na východe.
- Je v podstate nedosiahnuteľné, aby bol plat v Bratislave taký istý ako v Prešove. Je priepastný rozdiel v ekonomickej výkonnosti týchto dvoch krajov a teda musí byť aj v platoch. Postupné približovanie sa k Bratislave je podmienené príchodom investícií, fungujúcim podnikateľským sektorom a novou infraštruktúrou.

Ak sa pozrieme na jednotlivé odvetvia, najrýchlejšie rástli mzdy v zdravotníctve. Tí sú však stále nespokojní.
- V rezorte išlo viac peňazí na platy, zároveň sa však zvýšila zadlženosť. Pravdepodobne tlak, ktorí vyvíjali minulý rok, bol účinný. Ale napriek tomu, že mzdy rástli najrýchlejšie práve v tomto rezorte, tak patria v priemere medzi najnižšie v hospodárstve.

V energetike ako jedinej mzdy klesli. Prečo?
- Jej odvetvia sú v súkromnom vlastníctve s majetkovou spoluúčasťou štátu. Mzdy tam síce zrejme v nadväznosti na vývoj produktivity práce nerástli, stále však patria v porovnaní s inými odvetviami priemyslu medzi najvyššie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu