Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Dlhy nemocníc spôsobili sčasti aj laboratóriá

BRATISLAVA - Niekoľko miliardové dlhy slovenských nemocníc spôsobili podľa ministerstva zdravotníctva sčasti aj laboratóriá, ktoré napríklad skúmajú odobraté vzorky krvi.

V porovnaní s ambulanciami, či lôžkovými zariadeniami vraj dostávajú za svoju prácu vyššie platby, a aj preto nemocniciam peniaze chýbajú, povedala ČTK Silvia Balázsiková. Prevádzkovatelia laboratórií oponovali, že už niekoľko rokov pracujú za rovnaké ceny, hoci v iných oblastiach zdravotníctva sa príspevky zvýšili.

"Dialýzy, laboratóriá, SVaLZ-y (spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky napríklad röntgen), patológie a podobne sú ziskové časti zdravotnej starostlivosti," spomenula Balázsiková. Počas pôsobenia predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu sa podľa skorších vyjadrení ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča dostali do vlastníctva súkromných spoločností. Nemocnice tak prišli o časť svojich príjmov.

Súkromní vlastníci naopak tvrdili, že väčšina štátnych laboratórií bola v minulosti stratová, a aj preto sa ich nemocnice vzdali. Navyše napriek rastúcim nákladom vzorky od lekárov a nemocníc skúmajú za rovnaké ceny, ako pred niekoľkými rokmi. "Platby za laboratórne vyšetrenia sa nezmenili od roku 1997," povedala ČTK Anna Stecová zo spoločnosti Medirex, ktorá podľa nej prevádzkuje najväčšiu sieť zdravotníckych laboratórií na Slovensku.

Rovnako to platí aj o oddeleniach SVaLZ. "Nie sú odmeňované lepšie, ako iné nemocničné oddelenia," spomenul Rudolf Hanuštiak z revúckej nemocnice. V oboch prípadoch dostávajú zdravotníci od zdravotných poisťovní približne 20 halierov za jeden bod, pričom jednotlivé vyšetrenia sú bodovo rôzne ohodnotené.

Potvrdili to aj oslovené zdravotné poisťovne. "Platby na oddeleniach SVaLZ sa nemenili niekoľko rokov," reagovala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Apollo Radoslava Miklášová. "Výška ceny sa smerom nahor medziročne zásadne neupravovala," dodala Andrea Devánová z poisťovne Dôvera.

Viaceré laboratóriá sú podľa Stecovej stratové aj naďalej. Ide predovšetkým o centrá, ktoré ponúkajú služby pre nemocnice. Bežia v nepretržitej 24 hodinovej prevádzke a často vykonávajú malý počet nákladných vyšetrení, dodala.

Napriek tomu sa podľa analýzy členov bývalého pracovného tímu niekdajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca výdavky na prácu SVaLZ-ov, či laboratórií zvyšovali. V roku 2005 to bolo 7,1 miliardy korún, v tomto roku sa očakávajú výdavky na úrovni 8,8 miliardy korún, pričom zdroje slovenského zdravotníctva by mali byť asi 90 miliárd Sk. "K rastu prispievala dosiaľ málo účinná kontrola zo strany zdravotných poisťovní voči zbytočným, nekvalitným, či duplicitným výkonom," spomenuli autori štúdie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu