Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

SE vlani s tržbami vo výške 65,696 mld. Sk

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne, a.s. (SE) dosiahli v minulom roku tržby v objeme 65,696 mld. Sk. Z toho 11,812 mld. Sk predstavovali tržby za vyčlenenie aktív súvisiacich so zaobchádzaním s rádioaktívnymi odpadmi a jadrových elektrární V1 a A1 Jaslovské Bohunice na Jadrovú a vyraďovaciu spoločnosť, a.s. (JAVYS).

"Bez zarátania tejto položky tržby z elektriny a tepla medziročne stúpli o 16 %," uviedol pre agentúru SITA hovorca SE Juraj Kopřiva s tým, že utorkové valné zhromaždenie schválilo výročnú správu a účtovnú závierku firmy. V minulom roku spoločnosť dosiahla čistý zisk 1,443 mld. Sk, pričom v roku 2005 zaznamenala stratu 10,875 mld. Sk.

"Dobrý výsledok za minulý rok odráža zameranie sa spoločnosti na zvýšenie efektívnosti procesov," uviedol generálny riaditeľ SE Paolo Ruzzini. Ďalším dôležitým krokom v hospodárení spoločnosti bolo podľa SE precenenie dlhodobého hmotného majetku spoločnosti na trhovú hodnotu s cieľom zosúladiť účtovníctvo s medzinárodnými účtovnými štandardmi. "SE úspešne rozbehli reštrukturalizáciu úverového portfólia, spojenú so znížením nákladov na správu dlhu, vďaka čomu finančné náklady klesli o zhruba 500 miliónov korún," dodal Kopřiva.

SE vyrobili vlani spolu 26 482 gigawatthodín elektrickej energie a 4 075 029 gigajoulov tepla. Disponibilná výrobná kapacita Slovenských elektrární na konci minulého roka klesla kvôli odstaveniu prvého bloku V1 a štyroch blokov tepelnej elektrárne vo Vojanoch. Celkovo výrobná kapacita Slovenských elektrární klesla o 880 megawattov (MW) na 5 997 MW, čo predstavuje 76 % výkonu Slovenska. Podiel jadrových zdrojov na dodávke elektriny dosiahol 68,5 %. Bloky v Mochovciach vyrobili 6 320 GWh elektrickej energie. Atómová elektráreň v Bohuniciach v roku 2006 vyrobila 11 692 GWh elektrickej energie, z toho V2 dodala 5 513 GWh. Podiel tepelných elektrární na výrobe SE dosiahol v sledovanom období 15 %. Vodné elektrárne sa na dodávke elektriny zo Slovenských elektrární podieľali 16,5 %.

Vlastníkom akcií SE, a.s. sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a spoločnosť Enel SpA, ktorá drží 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do SE v apríli minulého roka. Predmetom činnosti SE je výroba, predaj, dovoz, vývoz a rozvod elektrickej energie, ako aj výroba a predaj tepla. Akciová spoločnosť SE je prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu