Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Prídeme o sociálne dávky?!

V rezorte ministerky práce Viery Tomanovej údajne hrozia problémy s vyplatením sociálnych dávok.
V rezorte ministerky práce Viery Tomanovej údajne hrozia problémy s vyplatením sociálnych dávok.

BRATISLAVA - Hrozí, že Slováci nedostanú načas vyplatené sociálne dávky. Novému Času to potvrdili viaceré dobre informované zdroje.

Ústredie práce totiž narýchlo vypovedalo zmluvu so spoločnosťou Slovak Telekom a prechádza na nový počítačový systém. Ten vo vyše polovici pobočiek zabezpečí akciovka SWAN. Zodpovední úradníci akékoľvek problémy s vyplácaním príspevkov oficiálne popierajú.

Prostredníctvom dátovej siete MPLS VPN sa posudzujú a následne vyplácajú sociálne dávky. Ide o komunikačný systém, cez ktorý prechádzajú rodičovské príspevky, náhradné výživné či dávky v hmotnej núdzi. „Môže existovať riziko, že nebude fungovať od 1. júna systém posudzovania dávok,“ varuje zdroj Nového Času.

Túto službu donedávna poskytoval Slovak Telekom, ten nahradila vo vyše polovici úradov akciovka SWAN. „Nebude to bezpečné. Je možné, že to vôbec nebude funkčné,“ povedal nám ďalší dobre informovaný človek, ktorý si želal zostať v anonymite. Štát však akékoľvek problémy popiera. „Nehrozí žiaden problém s vyplácaním dávok,“ povedala Danica Lehocká z Ústredia práce.

Zmluva so Slovak Telekomom bola údajne nevýhodná najmä z ekonomického hľadiska. Jej expresným vypovedaním však hrozí štátu vysoká pokuta. Tá sa môže podľa našich informácií vyšplhať až na 20 miliónov korún. Podľa spoločnosti SWAN bude systém stopercentne funkčný, ministerstvo práce prisľúbilo, že sa vyjadrí dnes.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu