Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Stavbár a výškový pracovník: Ohrozujú ich nesústredenosť a zlá kondícia

K povinnej výbave každého stavebného robotníka patrí okrem náradia aj ochranný výstroj.
K povinnej výbave každého stavebného robotníka patrí okrem náradia aj ochranný výstroj.

Opatrnosti nikdy nie je dosť! A dvojnásobne to platí pri stavbe výškových budov. Stačí menšie pošmyknutie a následky sú hrozivé. K ťažkým pracovným úrazom, alebo dokonca smrti na stavbách dochádza najčastejšie pre nedodržanie bezpečnostných predpisov a tiež pre chvíľkovú nepozornosť samotných zamestnancov. Stavebným robotníkom sa stávajú nehody aj preto, že im zlyhá zdravie, a nemôžu tak spĺňať náročné pracovné výkony.

Stavební robotníci


Murári, kamenári a stavební robotníci sa umiestnili na 3. mieste v slovenskom rebríčku najrizikovejších povolaní. Podľa Kataríny Hannelovej z Národného inšpektorátu práce prichádza k nešťastiam predovšetkým pre nedostatok osobných predpokladov. „V tomto prípade môže ísť napríklad o náhlu telesnú indispozíciu alebo chorobu,“ objasňuje Hannelová. Za ťažké a smrteľné zranenia môže aj používanie nebezpečných postupov alebo chybnej a nedostatkovej techniky, náradia či materiálov. Preto si zapríčinia prinajmenšom odreniny či otvorené rany. „Veľkú skupinu pracovných úrazov tvoria tie, ktoré sú spojené s výkonom práce vo výškach nad voľnou hĺbkou. Ide o pády zo schodov, rebríkov a výstupov. Za posledných päť rokov bolo zaznamenaných viac ako 12-tisíc pracovných úrazov práve z týchto dôvodov. Tieto zistenia hovoria o tom, že niektoré pracoviská nie sú zabezpečené správnym spôsobom, za čo môže v prvom rade zamestnávateľ,“ dopĺňa Hannelová. Podľa štatistík totiž bola pri pádoch zistená až 57- -percentná účasť viny zo strany nadriadeného a za 43 % mohli samotní zamestnanci.

Pracovníci vo výškach


Práca lešenárov, zváračov a všetkých tých, ktorí robia niekoľko desiatok metrov nad zemou, je mimoriadne nebezpečná. Svedčí o tom aj celo svetová štatistika - až 48 úmrtí na 100 000 zamestnancov, čím získali 4. priečku spomedzi najrizikovejších zamestnaní vo svete. Táto práca je náročná na fyzickú kondíciu, maximálne sústredenie a dokonalú spoluprácu medzi zamestnancami. Čokoľvek zlyhá, môže byť príčinou ťažkých nehôd. Dochádza k nim aj napriek používaniu ochranného odevu, lán a výstražných značiek.

Úrazy


- pomliaždeniny hlavy
-zlomeniny panvy a chrbtice
- amputácie nôh
- otrasy a vnútorné zranenia brucha
- zlomeniny hrudníka
- vykĺbenia rúk

Úrazy stavebných robotníkov v rokoch 2002 - 2006


9 smrteľných pracovných úrazov
18 ťažkých pracovných úrazov
388 ľahkých pracovných úrazov
Spolu 415 úrazov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu