Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Drevorubači: Zabíjajú ich nepozornosť a zlá organizácie práce

Drevo je vzácna a potrebná surovina. Jeho ťažba a spracovanie však nie sú jednoduché. Drevo dokáže zabíjať. Potvrdzujú to slovenské aj celosvetové štatistiky. Ťažké zranenia majú na svedomí najčastejšie zlá manipulácia s nebezpečnou technikou, únava, ale nezriedka tiež nesprávna organizácia práce. Následky rizikového zamestnania sú niekedy hrozivé. Pomliaždeniny, odseknutie rúk, či dokonca smrť. Neopatrné zaobchádzanie s pílou môže spôsobiť problémy aj vám. Dbajte preto vždy pri práci s drevom na opatrnosť!

Drevorubač

Ťažba dreva má zastúpenie medzi najnebezpečnejšími zamestnaniami aj v celosvetovom rebríčku, kde sa tejto fyzicky náročnej profesii ušlo 2. miesto. Hoci sa šéfovia drevárskych firiem snažia vyhnúť vysokej nehodovosti používaním najbezpečnejšej techniky, dochádza podľa štatistík až k sedemdesiatim úmrtiam na 100-tisíc zamestnancov. Okrem techniky (ťažké motorové píly, sekery) pri rezaní, sekaní a presúvaní ťažkých kusov dreva zlyháva tiež ľudský faktor. Najčastejšími príčinami nehôd sú únava, nepozornosť a nesprávne pracovné postupy, ktoré spôsobujú pomliaždeniny, amputácie končatín či závažné úrazy s následkom smrti.

Ťažba a spracovanie dreva

Pilčíci a tí, ktorí sa podieľajú na spracovaní dreva, obsadili piate miesto v slovenskom rebríčku najrizikovejších profesií a v odvetví poľnohospodárstva im patrí prvenstvo. Podľa Ladislava Juhása z Národného inšpektorátu práce SR je najčastejšou príčinou úmrtia nebezpečná manipulácia s drevom pri nakladaní a skladovaní. Pri nej môže dôjsť k uvoľneniu alebo zlyhaniu techniky. Pri podobných nehodách sú časté zlomeniny, ktoré sa však niekedy končia aj smrťou. Najviac ohrozenou skupinou sú zamestnanci pracujúci s pílou. „Dotyk s reťazou počas jej chodu, pády suchých konárov a stromov, pošmyknutie na klzkom teréne - to sú riziká, ktorým sú každodenne vystavení. Stačí trochu nepozornosti a utrpia ťažký úraz, alebo dokonca prídu o život,“ uzatvára Juhás. Pri činnosti pilčíkov dochádza často k ťažkým poškodeniam sluchu aj vplyvom hluku a vibrácií.

Úrazy

- pomliaždeniny hlavy
- zlomeniny chrbtice, krku
- zlomeniny nôh
- amputácie dolných končatín
- zlomeniny panvy
- povrchové zranenia očí

Počet zranení pri obsluhe píly v rokoch 2002 - 2006

157 ľahkých pracovných úrazov
3 ťažké pracovné úrazy
1 smrteľný pracovný úraz
Spolu 161 úrazov

Počet zranení pri ťažbe dreva v rokoch 2002 - 2006

368 ľahkých pracovných úrazov
14 ťažkých pracovných úrazov
9 smrteľných pracovných úrazov
Spolu 391 úrazov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu