Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Daň z nehnuteľnosti: Priznanie treba podať do konca januára

Ak ste sa v uplynulom roku nasťahovali do nového bytu, nezabudnite podať daňové priznanie.
Ak ste sa v uplynulom roku nasťahovali do nového bytu, nezabudnite podať daňové priznanie.

Majitelia bytov, domov či pozemkov, pozor! Ak ste svoju nehnuteľnosť nadobudli v minulom roku, nezabudnite, že ste povinní podať daňové priznanie.

Hoci samotná výška dane vám bude vyrubená až v polovici mája, podanie treba stihnúť ešte do konca tohto mesiaca. Čo by ste o dani z nehnuteľnosti mali vedieť?

Daň z nehnuteľnosti platia majitelia bytov, rodinných domov či pozemkov každý rok. Daňové priznanie však podávajú len tí z nich, ktorí ju nadobudli v minulom roku. Rozhoduje stav k dátumu 1. januáru 2007. V praxi to znamená, že daňové priznanie musíte podať, ak ste nadobudli nehnuteľnosť

v období od 2. 1. 2006 do 31. 12. 2006. Povinnosť sa týka aj tých, ktorí podali daňové priznanie minulý rok, ale časť nehnuteľnosti predali či skolaudovali na pozemku novú stavbu a pod. Daňové priznanie nepodáva len ten, kto tak urobil v predchádzajúcich rokoch a v jeho vlastníckych vzťahoch sa nič nezmenilo.

Spoluvlastníci


V prípade, že byt či dom vlastní viacero ľudí súčasne, podáva priznanie každý z nich podľa výšky svojho spoluvlastníckeho podielu. Ďalšou možnosťou je, že sa dohodnú a daňové priznanie podá len jeden z nich. Túto skutočnosť sú však povinní oznámiť správcovi dane písomne. V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov, daňové priznanie podáva len jeden z nich.

Ako postupovať


Daňové priznanie treba podať osobne alebo poštou na príslušnom miestnom úrade, kde sa nehnuteľnosť nachádza a kde je zapísaná do katastra nehnuteľnosti. Tam môžete tiež konzultovať, ako správne priznanie vyplniť. Pozor i na typ priznania: typ A je určený pre daňovníkov, ktorí majú príjmy zo závislej činnosti a typ B pre daňovníkov, ktorí majú príjmy z podnikania, prenájmu alebo inej zárobkovej činnosti. Tlačivo získate na obecnom úrade, alebo na internetovej stránke ministerstva financií.

Odpustenie dane


Od dane sú oslobodené nehnuteľnosti, ktoré vlastní obec. Od 1. januára 2007 však platí novela, podľa ktorej sa nezdaňujú ani pozemky a stavby určené na vzdelávanie, vedeckovýskumné účely či vykonávanie náboženských obradov. Obec či mesto môže však oslobodiť od dane i ľudí v hmotnej núdzi, občanov nad 62 rokov či ľudí s vážnym zdravotným postihnutím.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu