Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Van Rompuy: Prioritou číslo jeden je dostať Európu z krízy

Herman Van Rompuy a Robert Fico
Herman Van Rompuy a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prioritou číslo jeden je dostať Európu z krízy, a preto sa vypracovala dôsledná stratégia, spočívajúca na štyroch pilieroch. Po dnešnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom to uviedol predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Predovšetkým je potrebné udržať finančnú stabilitu a pripraviť hospodárstva na ich väčšiu odolnosť prostredníctvom zdravých verejných financií a konkurencieschopnosti. Ďalej sa musia prijať okamžité opatrenia, ktoré zvýšia počty pracovných miest a zabezpečia hospodársky rast. "V konečnom dôsledku musíme skompletizovať architektúru hospodárskej a menovej únie," vymenoval Van Rompuy.
      
Vyjadril však potešenie nad pozitívnym vývojom v EÚ. Podľa neho sa mnoho vecí hýbe správnym smerom. "Existenčná hrozba pre euro je už zažehnaná. Verejné deficity naprieč členskými štátmi sa znížili o viac ako polovicu od roku 2008. Konkurencieschopnosť sa v mnohých krajinách zlepšuje a vývoz sa stavia na vlastné nohy," zdôraznil.
      
Ako pokračoval, napriek tomuto faktu sa kríza ešte neskončila, pričom mnohé krajiny bojujú s vysokou nezamestnanosťou, ktorá sa netýka iba mladých ľudí. "Situácia je veľmi vážna," podčiarkol európsky prezident. Aj o tejto téme dnes diskutoval s Ficom.
      
Pripomenul fakt, že hoci je sociálna a hospodárska politika v kompetencii jednotlivých štátov, EÚ musí podporiť boj s nezamestnanosťou, čo bude jednou z priorít júnového summitu európskych lídrov. Van Rompuy pracuje na opatreniach v tejto oblasti, ktoré sa budú musieť na summite prerokovať a schváliť.
      
Fico deklaroval, že Slovensko dodrží svoje záväzky súvisiace s konsolidáciou verejných financií a udržaní deficitu na trojpercentnej úrovni. Zároveň požiadal o podporu SR pri získaní výnimky pri čerpaní eurofondov, teda o predĺženie lehoty o jeden rok. "Verím, že táto iniciatíva bude úspešná a SR bude môcť tieto zdroje minúť," konštatoval.
      
Súčasne privítal rôzne iniciatívy na európskej úrovni, ktoré sa týkajú boja s nezamestnanosťou a podpory hospodárskeho rastu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu