Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kažimír opäť uvoľní 4,6 mil. eur na mzdy kuchárok či školníkov

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo financií uvoľní do 14. mája samosprávam v druhom štvrťroku 2013 sumu 4 585 997 eur na päťpercentné zvýšenie platov učiteľov v materských, základných umeleckých školách či družinách, ako aj nepedagogických pracovníkov. Návrh na uvoľnenie týchto peňazí dnes odobrila vláda.

Ide o ďalšiu časť z balíka takmer 18,4 milióna eur určeného na platy týchto zamestnancov škôl. Vláda minulý rok schválila päťpercentné zvýšenie miezd zamestnancov školstva, ktoré si vyžiadalo 68 miliónov eur. Pedagogickí zamestnanci základných a stredných škôl dostali zvýšenie priamo do taríf, ostatní dostanú peniaze prostredníctvom samospráv z tohto balíka, ktorý je časťou zo 68 miliónov eur určených na zvýšenie platov v školstve.

Zo 4 585 997 eur smeruje pre vyššie územné celky 361 157 eur a pre obce a mestá 4 224 840 eur. Výplata ďalších peňazí na zvyšovanie miezd pedagogických a nepedagogických pracovníkov bude závisieť aj od hospodárenia samospráv.

Tie sa totiž v memorande zaviazali, že budú hospodáriť tak, aby pomohli dosiahnuť tohtoročný deficit verejných financií na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu. Zvyšok bude podľa ministra financií Petra Kažimíra vyplácaný štvrťročne aj na základe vyhodnocovania memoranda o šetrení v oblasti samospráv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu