Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaliňák: Ministerstvo vnútra nenakupuje PR služby, nemáme ani eurofondy

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra nenakupuje PR služby a dokonca nemá ani riadiaci orgán na eurofondy. Týmito slovami dnes reagoval šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na článok v Hospodárskych novinách (HN), podľa ktorého Regionálna obstarávacia agentúra (ROA) realizuje centrálne obstarávanie na reklamné a PR služby pre štyri ministerstvá, vrátane rezortu vnútra, a ďalšie inštitúcie v hodnote 130 miliónov eur.

"Jeden úplne nezmyselný článok vydávate za fakt. Vy ste už počuli o tom, že ministerstvo vnútra nakupuje PR služby? Aké PR služby si môžeme objednať z technickej pomoci, ktorú nemáme?," opýtal sa Kaliňák.

Ministerstvo sa podľa neho v rámci tohto centrálneho obstarávania zaujíma o možnosť získať na špecializované problémy audítorské a právnické služby za primerané ceny a v elektronickej aukcii.

"Jasne som povedal, že v prípade veľkých tendrov si ministerstvo musí byť schopné robiť vlastné, aj ich robíme. Ak sa vyskytnú náhle situácie, kedy potrebujeme právne, alebo audítorské služby, o tie záujem máme," dodal. Centrálne obstarávanie prostredníctvom obstarávacích agentúr bolo podľa neho v minulosti označené ako efektívne aj v publikácii vydanej Transparency International. "Niekde je tu veľká schizofrénia. Treba si pozrieť, čo nakupujeme a hodnotiť nás podľa výsledkov," dodal s tým, že nemá problém vysvetľovať všetky tendre, ktoré boli realizované pod jeho vedením.

V budúcnosti podľa Kaliňáka nebude problém overiť si, koľko budú platiť za právne a audítorské služby a zistiť, či boli ceny primerané. Dodal, že takýto spôsob obstarávania je v súlade so zákonom a v prípade jeho rezortu sa bude jednať o služby rádovo za tisíce, nie milióny eur, o ktorých sa píše v článku. "Ak budem potrebovať rýchle analýzy, napríklad smerom k ESU, a vidím, že niekde je nazmluvnená cena, zákon to umožňuje, tak si ju nakúpim. Ale žiadne milióny, ani stotisíce eur to nebudú," uzavrel.

Regionálna obstarávacia agentúra (ROA) z Horných Plachtiniec podľa HN získala zákazku rozdeliť 130-miliónový finančný rámec na reklamné a PR služby.

Väčšinovým vlastníkom ROA je obec Horné Plachtince a menšinovým súkromná firma TenderOnline. Dnešné Hospodárske noviny priniesli informáciu, podľa ktorej ROA zorganizovala centrálny 130-miliónový tender na reklamné a PR služby pre štyri ministerstvá, jeden samosprávny kraj, štyri mestá, dve univerzity, v mene 25 štátnych a verejných subjektov, medzi nimi i rezort vnútra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu