Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lipšic chce k Plachtinciam trestné oznámenie, podľa Kaliňáka je to neúprimné

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic by chcel, aby celú situáciu v súvislosti s pôsobením Regionálnej obstarávacej agentúry, ktorú spoluvlastní obec Horné Plachtince, prešetrila špeciálna prokuratúra.

Otázkou trestného oznámenia v tejto veci sa dnes zaoberal aj brannobezpečnostný výbor na svojom mimoriadnom zasadnutí. Lipšic však so svojím návrhom neuspel. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v tom vidí len osobnú sebaprezentáciu poslanca Lipšica a jeho strany Nová väčšina (NOVA).

"Je úplne zjavné, že boli pri tomto tendri porušené konkrétne ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní," odôvodnil svoj zámer Lipšic s tým, že vzniklo veľa podozrení. "Minister vnútra nevedel vyvrátiť ani jedno podozrenie z porušenia zákona. Tak sa mi zdá, že by bolo dobré, keby to preskúmala špeciálna prokuratúra," doplnil Lipšic.

Kaliňák však oponoval, že výbor ani nezvykne dávať trestné oznámenia. Ak mal Lipšic snahu naozaj niečo prešetriť, mohol podľa jeho slov podať trestné oznámenie pred siedmimi dňami, keď výbor zvolával. "To by bolo úprimné, to by som bral tak, že má úprimný záujem niečo prešetriť," zhodnotil minister. V skutočnosti to však bola podľa neho len "akási tlačová konferencia" poslanca Lipšica.

"Ja som stále čakal, že na výbor príde minister a vyvráti moje podozrenie. Mal som preto pripravené dva texty uznesenia výboru," reagoval Lipšic. Následne na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR chcel zaviazať ministra Kaliňáka, aby poslancom predložil správu o celej veci. Plénum však návrh zamietlo. "Smer sa bojí, že by sa o tejto kauze hovorilo," domnieva sa Lipšic.

Kaliňák však tvrdí, že ak by v rezorte uvidel nejaké pochybnosti, ktoré by naznačovali netransparentnosť alebo to, že boj s korupciou nie je ideálny, hneď zakročí. "To sme urobili aj v tomto prípade a urobíme to vždy do budúcna," avizoval minister vnútra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu