Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hydina nám nechutí? Jej výroba vlani klesla, znížila sa aj sebestačnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Počas minulého roka sa na Slovensku vyprodukovalo 77.119 ton živej jatočnej hydiny. Oproti predchádzajúcemu roku ide o pokles o 8,1 %. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

"Situácia sa na Slovensku neustále zhoršuje. Ten jav je dlhodobý, je to už od roku 2002," povedal na margo poklesu domácej produkcie riaditeľ (ÚHS) Daniel Molnár.

V roku 2012 sa na Slovensku vyprodukovalo 54.510 ton hydinového mäsa, čo predstavuje oproti roku 2011 pokles o 3,9 %. Na jedného obyvateľa vyrobili domáci výrobcovia 10,01 kg hydinového mäsa. Pri ročnej spotrebne 19,9 kg na osobu je celková ročná spotreba tohto mäsa na úrovni 108.362 ton. "Pred rokom sme informovali o tom, že sebestačnosť je na úrovni 54 %, teraz to kleslo o takmer 4 % na 50,3 %," skonštatoval Molnár.

Jedno z mála odvetví, kde je Slovensko v rámci výroby sebestačné, je produkcia slepačích vajec. Vlani sa v SR vyprodukovalo 1,261 miliardy vajec, čo predstavuje oproti roku 2011 nárast o 1,5 %. Rast produkcie tu zaznamenáva ÚHS už dlhodobo, pričom bilancia zahraničného obchodu je v tomto prípade vyrovnaná. Dovoz a vývoz sú približne na úrovni 20 % slovenskej produkcie. "Tu je sebestačnosť takmer na 100 %, z dôvodu určitého dovozu a určitého vývozu," podotkol riaditeľ únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu