Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hydinári chcú od štátu kompenzácie strát z horúčav

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hydinári žiadajú štát o kompenzáciu strát, ktoré im spôsobili nedávne letné horúčavy. Chovateľom brojlerovej hydiny vraj pre vysoké teploty vzrástli náklady až o viac ako 15 %.

"V tropických horúčavách kurčatá menej jedli, mali nižšie prírastky," skonštatoval tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska Ľubomír Urban.

Náklady hydinárom zvyšovala aj potreba nepretržitej klimatizácie hál, použitia doplňujúcich preparátov, či zvýšenej starostlivosti o čerstvú vodu v napájadlách. "S mimoriadnymi podmienkami sa hydinári museli popasovať na všetkých článkoch produkcie hydinového mäsa, od rozmnožovacích chovov, v ktorých bolo menej vajec, čo spôsobilo pokles počtu jednodňových kurčiat," uviedol Urban.

V dôsledku vysokých teplôt tak klesla vyprodukovaná živá hmotnosť kurčiat u niektorých veľkochovateľov, čo prinieslo problémy spracovateľom hydiny.

"Únia hydinárov Slovenska preto žiada príslušné štátne orgány o využitie všetkých dostupných prostriedkov na kompenzáciu týchto strát, v opačnom prípade to môže mať spolu s dlhodobo klesajúcim zastúpením domácej hydiny v obchodných reťazcoch pre chovateľov a spracovateľov hydiny likvidačné dôsledky," vyhlásil Urban.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu