Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zeman podpísal trvalý euroval, zatiaľ doň prispieť nemusí

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v stredu podpísal novelu Lisabonskej zmluvy umožňujúcu vznik záchranného fondu eurozóny. Krajiny sa zatiaľ euroval netýka, keďže ešte nevymenila svoju korunu za euro, pripomína portál denník MF Dnes. Prezident zároveň na stretnutí s predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom vyjadril vieru, že Česká republika vstúpi do eurozóny.

Až keď sa tak stane, bude tiež musieť do eurovalu prispieť. Následne však z neho bude môcť aj čerpať, ak by sa dostalo do podobne veľkých problémov, s akými bojuje Grécko či ďalšie južné štáty

"Pevne verím, že v budúcnosti, keď ČR vstúpi do eurozóny, už nebudú problémy typu Grécka a Cypru, a že pomoc EÚ bude poskytovaná racionálnym spôsobom," uviedol Zeman. Na jeho slová reagoval Barroso, ktorý podpis eurovalu označil za "príklad spolupráce a solidarity, ktorú v Európe potrebujeme". "Bez dôvery niet investícií, bez investícií niet rastu a pracovných miest," dodal Barroso.

Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM), známy aj pod označením trvalý euroval, môže podporiť štáty eurozóny vo finančných ťažkostiach úvermi v celkovej sume 500 mld. eur. Podpis trvalého eurovalu rezolútne odmietal Zemanov predchodca v úrade Václav Klaus. Česká republika dokončila ratifikáciu záchranného fondu ako posledný členský štát EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu