Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

S členstvom v EÚ je spokojná necelá polovica Čechov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - S členstvom Českej republiky v Európskej únii je spokojná necelá polovica občanov (48 percent). Oproti vlaňajšku, keď bolo spokojných najmenej ľudí od vstupu krajiny do EÚ v roku 2004, stúpla tohtoročná podpora o sedem percentuálnych bodov. Za vstup ČR do únie by znovu hlasovalo 48 percent Čechov. Informovala o tom agentúra STEM, ktorú v správe citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Podľa prieskumu sa pokles počtu ľudí, ktorí by v referende znovu podporili vstup republiky do únie, zastavil. "Pôvodne väčšinový súhlas verejnosti postupne slabol, až na jar 2011 došlo k vyrovnaniu podielov hlasov pre a proti. V priebehu ďalšieho roka znižovanie podielu súhlasných odpovedí ešte pokračovalo," uviedla agentúra STEM. V novembri 2011 by vstup Česka do únie podporilo 47 percent ľudí a vlani v apríli 43 percent opýtaných.

Mierne pribudlo ľudí, ktorí sú presvedčení o tom, že Česká republika dokáže byť v únii aktívna. Teraz si to myslí 31 percent verejnosti, vlani v apríli malo rovnakú mienku 26 percent ľudí. Podľa STEM aktuálny počet napriek tomu stále nedosahuje hodnoty z rokov 2006 až 2010, keď sa podiel súhlasných odpovedí pohyboval nad hranicou 40 percent.

S členstvom v EÚ súhlasia častejšie ľudia s vyšším vzdelaním a z domácností v priaznivej finančnej situácii, študenti, podnikatelia a živnostníci. Naopak, občania starší ako 60 rokov vyjadrujú s členstvom menej spokojnosti. Z hľadiska politickej orientácie podporujú členstvo v EÚ najmä priaznivci ODS a TOP 09. Stúpenci ODS sú tiež častejšie zástancami aktívneho prístupu Česka v únii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu