Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zeman a Schwarzenberg si skáču do vlasov, detinský spor poškodzuje krajinu

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Za nedôstojný označila dnes Výkonná rada Občianskej demokratickej strany (ODS) pretrvávajúci spor prezidenta ČR Miloša Zemana a šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga o obsadenie niektorých veľvyslaneckých postov. Súčasne konštatovala, že verejný spor o tejto otázke poškodzuje záujmy ČR doma i v zahraničí.

Vedenie vedúcej politickej strany českej vládnej koalície odmietlo - podobne ako to už skôr učinil premiér a líder ODS Petr Nečas - menovanie veľvyslancov, ktoré by nebolo v súlade s ústavnými zvyklosťami a ktoré by smerovalo k poloprezidentskému systému. Výkonná rada ODS sa tak de facto postavila na stranu vicepremiéra a ministra zahraničných vecí.

V reakcii na eskaláciu sporu, ktorý podľa oficiálne nepotvrdených informácií českých médií už narušuje činnosť rezortu zahraničných vecí, reagoval pred troma dňami premiér Petr Nečas.

Podľa vlastných slov chce v rámci zabehnutých ústavných postupov nájsť konsenzus medzi zainteresovanými, avšak podčiarkol, že posun k poloprezidentskému systému by bol v rozpore so súčasným ústavným rámcom. Predseda českej vlády po výrokoch prezidenta ČR Miloša Zemana vo Viedni a reakcii Karla Schwarzenberga zdôraznil, že prezident veľvyslancov podľa platnej Ústavy ČR nenavrhuje.

Najvyšší český predstaviteľ predtým počas návštevy Rakúska uviedol, že verí v skoré ukončenie predmetných sporov. "Ústava hovorí, že veľvyslancov menuje prezident s kontrasignáciou premiéra. Buď sa dohodnem s ministrom zahraničných vecí alebo sa dohodnem s pánom premiérom," vyhlásil.

Na toto vyjadrenie potom reagoval šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg. "Pán premiér si musí uvedomiť, že by to bol jeho posledný akt ako premiéra. A neodišiel by som len ja, to by nikomu neprekážalo, ale celá strana by odišla z koalície i z vlády," vyhlásil minister zahraničných vecí a líder TOP 09 v reakcii pre internetový server Novinky.cz.

Predseda vlády ČR označil však celý spor o veľvyslancoch za detinský a navyše za poškodzujúci krajinu. Na margo slov Schwarzenberga konštatoval, že jeho "silácke hrozby považuje za trápne. Dobre vie, že sa vždy dôsledne držím ústavných zvyklostí. K zmene môjho postoja ma môže primať iba pokračovanie podobných hlúpych a neprozreteľných výrokov zo strany ministra Schwarzenberga," citoval Nečasa internetový server iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu