Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Merkelová chce byť kancelárkou do roku 2017

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová plánuje stáť na čele vlády až do skončenia mandátu v roku 2017, ak jej konzervatívna strana vyhrá 22. septembra voľby. Merkelová to povedala v interview pre denník Bild zverejnenom vo štvrtok. Na otázku, či by mala záujem aj o nasledujúci mandát, povedala, že sa "o veciach rozhoduje, až keď nastane čas".

V predvolebných prieskumov Merkelovej Kresťansko-demokratická únia (CDU) vedie pred sociálnymi demokratmi, ktorí plánujú vytvoriť koalíciu zo stranou Zelených.

Na otázku, či sa v prípade volebného víťazstva po 10 rokoch v úrade nerozhodne v roku 2015 pre odchod z postu líderky najsilnejšej európskej ekonomiky, Merkelová odpovedala záporne. "Chcem pokračovať v kresťansko-liberálnej koalícii a pokračovať v práci kancelárky pre našu krajinu a ľudí aj v nasledujúcom volebnom období," povedala Merkelová a narážala tým na koalíciu CDU s liberálnou Stranou slobodných demokratov (FDP).

"V Nemecku strana nevyhráva voľby pre jednu osobu alebo z vďaky za výsledky dosiahnuté v predchádzajúcich štyroch rokoch. Vo federálnych voľbách sa milióny ľudí rozhodujú podľa očakávaní, aké bude mať vláda dopad na ich životy. Pýtajú sa sami seba, čo voľby znamenajú pre ich rodiny, ich prácu a krajinu. Chcem, aby im CDU dala presvedčivé odpovede na tieto otázky."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu