Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dreamlinery by podľa Boeingu mohli vzlietnuť do pár týždňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SEATTLE - Americký výrobca lietadiel Boeing oznámil, že lietadlá B787 Dreamliner by sa mohli vrátiť do komerčnej prevádzky "do niekoľkých týždňov". Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Približne 50 lietadiel bolo stiahnutých z prevádzky začiatkom roka v dôsledku problémov s batériami. V jednom z lietadiel na letisku v Bostone začala batéria horieť a ďalšie, ktoré patrilo japonskej leteckej spoločnosti All Nippon Airways, muselo v Japonsku pre problémy s prehrievajúcou sa batériou núdzovo pristáť.

Aj v prípade lietadla v Bostone išlo o stroj japonskej leteckej spoločnosti, konkrétne Japan Airlines. Práve japonské aerolínie boli prvé, ktoré stiahli dreamlinery z oblohy a v polovici januára regulačné úrady nariadili stiahnutie z prevádzky všetkých 50 strojov.

Americká firma však oznámila, že má plán riešenia problému, ktorý jej tento týždeň americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) schválil. Podľa zástupcov Boeingu by sa príslušné testy upravených batérií, z ktorých už firma niekoľko uskutočnila, mohli dokončiť "do jedného, maximálne dvoch týždňov".

To znamená, dodalo vedenie Boeingu, že dreamlinery by po súhlase FAA s uvedením do prevádzky mohli opätovne vzlietnuť "do niekoľkých týždňov, nie mesiacov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu