Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zmeny Ficovej vlády v dohodách: Prekážajú dvom tretinám podnikateľov!

Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák
Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmeny v oblasti práce na dohodu, ktoré zaviedla súčasná vláda od začiatku tohto roka, výrazne negatívne ovplyvnili podnikanie podľa každého tretieho podnikateľa. Približne rovnaký podiel respondentov (34,4 %) hodnotí dopady nových dohôd ako mierne negatívne.

Pozitívne nevníma zmeny pri dohodách takmer žiadny podnikateľ, v prieskume to bolo menej ako 1 % opýtaných. Neutrálne sa k zmenám podmienok zamestnávania na dohodu stavia 31,3 % podnikateľov. Vyplýva to z prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), do ktorého sa zapojilo 131 podnikateľov.

Hlavnou príčinou negatívneho postoja podnikateľov sú zvýšené náklady vyplývajúce zo zavedenia plnej výšky odvodov zamestnávateľa na všetky dohody okrem tých, ktoré vykonávajú študenti alebo dôchodcovia. Na zvýšenie nákladov firmy podľa PAS zareagovali zväčša prepúšťaním dohodárov. V podnikoch, ktoré sa zapojili do prieskumu, predstavovali dohodári v minulom roku v priemere 14,56 % celkovej pracovnej sily. Od nového roka ich je len 5,8 %, čo predstavuje pokles o 60,2 %.

V polovici prípadov podniky znižovali počty dohodárov a ich prácu pridelili iným zamestnancom. Vo štvrtine podnikov časť dohodárov prepustili a ich pracovné aktivity zanikli. Čiastočne akceptoval zvýšené náklady pri súčasnom čiastočnom znížení čistých miezd pracovníkov na dohodu každý piaty podnik. Približne 17 % podnikov zachovalo čisté mzdy dohodárov a zvýšené náklady prebrali v plnej miere na seba.

Opačne sa zachovalo 15 % podnikov, ktoré pri zachovanej úrovni nákladov práce premietli zvýšené náklady na odvody pracovníkov na dohodu do nižších čistých miezd. Iným spôsobom, napríklad prijatím dohodárov na štandardný pracovný úväzok alebo intenzívnejšou spoluprácou so študentmi, rieši novú situáciu 6 % podnikov.

Vláda Roberta Fica od začiatku januára viac zaťažila odvodmi príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Kým vlani z príjmu z dohôd platil zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu, po novom sa na dohodárov s pravidelným príjmom v prípade štandardnej osoby vzťahujú kompletné sociálne a zdravotné odvody so sadzbou 48,6 %.

Ak má štandardný "dohodár" nepravidelný príjem, na jeho zárobok vláda zaviedla 43,8-percentné odvody. Z nepravidelného príjmu sa totiž nestrháva nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti.

Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia po novom z príjmu z dohôd platia 29,8-percentné odvody. Ide o kompletné dôchodkové poistenie a ich zamestnávateľ platí garančné a úrazové poistenie. Študenti vo veku od 18 do 26 rokov však majú výnimku pri platení odvodov na dohodu. Pri zárobku na jednu dohodu o brigádnickej práci študenta do 155 eur za študenta zamestnávateľ v tomto roku tak ako vlani platí len odvody na garančné a úrazové poistenie vo výške 1,05 % zo zarobenej sumy.

Suma 155 eur sa pritom bude každý rok zvyšovať podľa toho, ako bude rásť priemerná mzda na Slovensku. Hranicu zárobku, do ktorej bude príjem študentov oslobodený od vyšších odvodov, totiž rezort práce stanovil ako 19,72 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Najnižšie odvody sa vzťahujú na starobných a výsluhových dôchodcov, keďže ich príjem z dohôd vláda navyše zaťažila len starobným poistením a poistením do rezervného fondu solidarity. Ich odvodová sadzba tak predstavuje 23,8 %. Starobní penzisti totiž už predtým ani pri pracovnom pomere neplatili invalidné poistenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu