Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na nemocenské dávky majú nárok aj dohodári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dohodárom, ktorí pracujú na základe dohody o pracovnej činnosti a dohody o vykonaní práce s pravidelným mesačným príjmom, v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti vznikne nárok na nemocenské. Od 1. januára 2013 totiž aj dohodári pracujúci na spomínané typy dohôd platia poistné na nemocenské poistenie, a tak im rovnako ako zamestnancom môže po splnení všetkých zákonných podmienok vzniknúť nárok na nemocenskú dávku.

V prípade dohodárov, ktorí ešte neplatia poistné na nemocenské poistenie 90 dní od vzniku poistenia do začiatku práceneschopnosti, sa výška nemocenskej dávky určí inak ako u zamestnancov, ktorí platia poistné aspoň 90 dní. Vypočíta sa z vymeriavacích základov hrubých príjmov dosiahnutých u zamestnávateľov v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Ak poistenec nemal v predchádzajúcom kalendárnom roku vymeriavacie základy (hrubé príjmy), t.j. nebol zamestnaný, prípadne jeho obdobie platenia poistného na nemocenské poistenie v predchádzajúcom kalendárnom roku trvalo menej ako 90 kalendárnych dní, výška nemocenskej dávky sa určí ako jedna tridsatina z pravdepodobného vymeriavacieho základu, ktorý sa rovná minimálnemu vymeriavaciemu základu. V súčasnosti je to 393 eur.

Ak je ale skutočný vymeriavací základ zamestnanca nižší ako minimálny vymeriavací základ (393 eur), nemocenská dávka sa určí zo skutočného vymeriavacieho základu.

Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti upozorňuje zamestnávateľov, že je ich povinnosťou oznámiť jej výšku pravdepodobného vymeriavacieho základu v prípade, ak je pravdepodobný vymeriavací základ zamestnanca nižší ako minimálny vymeriavací základ. SP od 1. januára 2013 registruje problémy zamestnávateľov pri určovaní pravdepodobného vymeriavacieho základu.

Peter Višváder zo Sociálnej poisťovne: "Príjem, ktorý zamestnávateľ predloží SP, musí vychádzať z reálnych okolností, t.j. musí zodpovedať skutočnej vyťaženosti zamestnanca. Ak zamestnávateľ nevie určiť na základe vyťaženosti zamestnanca predpokladaný príjem, Sociálna poisťovňa odporúča vychádzať z príjmov u iného zamestnanca, ktorý vykonáva práce rovnakého druhu a rozsahu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu