Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborárom sa nepáči využívanie úrazového poistenia na dôchodky

Slavomír Manga
Slavomír Manga (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) žiada vládu, aby sa prebytky vo fonde úrazového poistenia nevyužívali na výplatu starobných dôchodkov.

"Naším úsilím je zaviesť do tohto systému väčšiu mieru transparentnosti a previazanosti na účel, za ktorým sú zdroje vytvárané," uviedol viceprezident KOZ Slavomír Manga. Fond úrazového poistenia, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa, mal pritom vlani príjmy 131,7 mil. eur a výdavky 43,2 mil. eur.

Po započítaní prebytku z roku 2011 na úrovni 26,3 mil. eur bolo vlani v tomto fonde celkovo 158 mil. eur, pričom poisťovňa z tejto sumy 92 mil. eur presunula do deficitného fondu starobného dôchodkového poistenia. "Úrazové poistenie je poistenie, ktoré nikdy nebolo v červených číslach. Nebavíme sa o malých peniazoch, sú to desiatky miliónov eur ročne," upozornil Manga.

Odborári okrem toho požadujú, aby sa úrazový fond riadil na bipartitnom princípe. "Tak, aby dominanciu z hľadiska smerovania fondu a jeho použitia určovali zamestnávatelia a zamestnanci, " tvrdí viceprezident KOZ.

Fond úrazového poistenia by chceli odborári nastaviť s dôrazom na fungovanie v oblasti prevencie. "Prispelo by to k vysokej miere prevencie, čo sa týka chorôb a úrazov," uviedol Manga. O týchto požiadavkách podľa neho KOZ komunikuje so zamestnávateľmi, aj s predstaviteľmi ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Zamestnávatelia by mali aj v nasledujúcich troch rokoch platiť poistné na úrazové poistenie v súčasnej výške 0,8 % z vymeriavacieho základu zamestnanca. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Pri platení poistného na úrazové poistenie sa tak naďalej nemajú uplatňovať prirážky alebo zľavy v závislosti od úrovne bezpečnostného rizika u zamestnávateľa. Novela zákona okrem toho v rokoch 2014 až 2016 umožňuje Sociálnej poisťovni aj naďalej využívať prostriedky z prebytkových fondov na vykrývanie deficitu vo fondoch, v ktorých nie je dostatok prostriedkov na výplatu dávok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu