Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odvody pre dohodárov ohrozili národné vzdelávacie projekty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Zmena zákona o verejnom obstarávaní, ale najmä zmena pravidiel zamestnávania na dohodu spôsobili štátnemu Metodicko-pedagogickému centru (MPC) v prvom štvrťroku tohto roka problémy pri realizácii vzdelávacích projektov hradených z eurofondov.

Uviedla to dnes zástupkyňa riaditeľky MPC Darina Výbohová na tlačovej besede po dvojdňovom celoslovenskom stretnutí zamestnancov tejto organizácie, zameranom na výmenu skúseností a koordináciu ďalšej realizácie projektov.

Centrum totiž na realizácii projektov spolupracuje so stovkami dohodárov – externými lektormi vzdelávacích aktivít či recenzentmi, za ktorých však už od začiatku roka musí platiť aj odvody. Aby projekty nepadli, museli sa na odvody pre dohodárov presunúť prostriedky obmedzením niektorých vzdelávacích aktivít či nákupu didaktických pomôcok, čo si zároveň vyžiadalo zdržanie projektov.

Metodicko-pedagogické centrum v súčasnosti uskutočňuje štyri národné vzdelávacie projekty, financované sú z 85 percent z Európskeho sociálneho fondu a z 15 percent zo štátneho rozpočtu. Všetky sa týkajú vzdelávania pedagogických aj odborných zamestnancov a tvorby nových vzdelávacích programov, dva z nich sú zároveň zamerané na začleňovanie marginalizovaných rómskych komunít do väčšinovej spoločnosti.

Najväčším je päťročný projekt profesijného a kariérového rastu pedagogických zamestnancov za vyše 46 miliónov eur, v rámci ktorého má centrum vytvoriť 625 akreditovaných vzdelávacích programov pre učiteľov. Projekt vzdelávania učiteliek materských škôl má rozpočet zhruba 16,3 milióna eur, projekt Vzdelávaním pedagogických zamestnancov k inklúzii marginalizovaných rómskych komunít – zameraný na tvorbu programov celodenného vzdelávania detí z osád v základných školách – takmer 25 miliónov eur a projekt zameraný na vzdelávanie detí z rómskych osád v materských školách takmer 7,4 milióna eur.

Na aktuálnom pracovnom koordinačnom stretnutí centra sa zišlo zhruba 220 zamestnancov, ktorí v jednotlivých regionálnych a detašovaných pracoviskách zabezpečujú realizáciu týchto projektov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu