Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí poľnohospodári, pozor! Na pôdu vám požičajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prístup slovenských farmárov k peniazom na nákup pôdy by mal byť od polovice tohto roku jednoduchší. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek totiž na utorkovej tlačovej konferencií predstavil projekt podpory nákupu poľnohospodárskej pôdy, na ktorom sa agrorezort podieľal spolu s ministerstvom financií a Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (SZRB).

Pomoc pre poľnohospodárov má mať podobu dlhodobých úverov s maximálnou dobou splatnosti 15 rokov, na ktoré SZRB ročne vyčlení 15 až 20 mil. eur. Konkrétne ide o financovanie odkúpenia pôdy s produkčným potenciálom a kúpu pozemkov pod hospodárskymi budovami. Farmári sa taktiež budú môcť dostať aj k spoluvlasntíckym podielom k pozemkom. "To je to nóvum oproti ostatným produktom, ktoré na nákup pôdy v súčasnosti existujú," uviedla Slávka Jánošíková, riaditeľka Sekcie pôdohospodárskej politiky a rozpočtu MPRV SR.

Pôžičky budú môcť využiť fyzické a právnické osoby, ktoré sú registrované na území SR, ktoré podnikajú súčasne v oblasti rastlinnej a živočíšnej výroby, alebo špeciálnej rastlinnej výroby. Podľa riaditeľa SZRB Dušana Tomašeca sa má úročenie týchto pôžičiek pohybovať na úrovni sadzby financovania štátneho dlhu (3,5 až 4 %), pričom závisieť bude od typu nakupovanej pôdy a doby splatnosti úveru. Za úver budú farmári ručiť len kúpenou pôdou.

Jahnátek význam týchto pôžičiek zdôvodňuje tým, že poľnohospodári často nedokážu splniť kritériá pre získanie úverov na nákup pôdy od komerčných bánk. "Keď zoberieme všetky banky dokopy, odhadujeme, že tie úvery sa pohybujú len na úrovni 10 mil. eur," dodal. Medzi dôvody, ktoré farmárov odrádzajú od komerčných pôžičiek, podľa Jahnátka patrí krátka doba splatnosti (maximálne 10 rokov) a skutočnosť, že za úver musia ručiť iným hnuteľným či nehnuteľným majetkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu