Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vegetariánstvo po rusky: Embargo na mäso zo Spojených štátov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Spojené štáty americké vyzvali Rusko na okamžité zrušenie embarga na dovoz mäsových výrobkov z USA. Moskvu žiadajú aby plnila záväzky, ku ktorým sa prihlásila minulý roku vstupom do Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

"Spojené štáty americké sú veľmi sklamané rozhodnutím Ruska úplne zakázať dovoz mäsa z USA, ktoré sa vyrába podľa najprísnejších bezpečnostných štandardov na svete," uviedli v pondelok v spoločnom vyhlásení americký obchodný splnomocnenec Ron Kirk a minister poľnohospodárstva Tom Vilsack.

Embargo na dovoz hovädzieho, bravčového a morčacieho mäsa z USA platí v Rusku od pondelka. Podľa ruskej veterinárnej správy americkí exportéri nedokázali zaručiť, že ich produkty neobsahujú rastový hormón raktopamín a embargo bude pravdepodobne dlhodobé. Zrušenie zákazu ruské úrady pripúšťajú v prípade, že dovozy budú pochádzať výlučne od producentov, ktorí nepoužívajú sporný hormón.

Z USA sa do Ruska vyvezie ročne mäso a mäsové výrobky za vyše 500 mil. USD. Embargo na mäso z USA môže byť aj krokom na podporu domácich producentov, ktorí čelia od vstupu Ruska do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) náporu lacných dovozov. Rastový stimulant raktopamín je podľa vedcov neškodný, v niektorých krajinách je však zakázaný pre obavy z možných negatívnych zdravotných účinkov, informovala agentúra Reuters. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu