Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda údajne potichu chystá novú daň: Dotkne sa ceny potravín, bude rásť!

Jahnátkov poplatok zaťaží iba slovenských výrobcov
Jahnátkov poplatok zaťaží iba slovenských výrobcov (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - "Nová daň na slovenské potraviny". Takto otitulovala Potravinárska komora Slovenska zámer ministerstva pôdohospodárstva na zriadenie odbytového fondu. Ten by inkasoval poplatky od slovenských výrobcov a spracovateľov potravín. Potravinári za vznikom fondu vidia záujem úzkej skupiny ľudí.

Podľa komory tak slovenským potravinárom hrozí zníženie konkurencieschopnosti a zákazníkom zdražovanie slovenských potravín. Všetko kladú za vinu návrhu ministerstva pôdohospodárstva. Rezort Ľubomíra Jahnátka totiž plánuje zákonom založiť odbytový fond, do ktorého by povinne prispievali slovenskí výrobcovia a spracovatelia potravín sumou 0,06 percenta zo svojich tržieb.

Zákon by, samozrejme, platil iba na Slovensku a tak by zahraniční výrobcovia týmto poplatkom zaťažení neboli. Návrh zákona zavádza novú daň, ktorá nie je vyvážená žiadnym jasne formulovaným verejným záujmom a odčerpáva nezanedbateľné množstvo potrebných zdrojov zo sektoru poľnohospodárstva a potravinárstva, pričom účinok ich vynaloženia zostáva pochybný,“ uviedol prezident PKS Daniel Poturnay. Podľa potravinárov navyše zákon bude priamo nabádať zahraničné firmy, aby stiahli svoje pobočky zo Slovenska do iných krajín, kde ich tento poplatok zaťažovať nebude.

Potravinárom sa navyše nepáči, že ministerstvo pripravovalo zákon potichu a v skrátenom konaní, bez diskusie stavovských organizácií. Poturnay vyhlásil, že fond je dielom úzkej skupiny ľudí, ktorí budú rozhodovať o rozdeľovaní peňazí vyzbieraných od výrobcov. Keďže do fondu nepotečú peniaze zo štátneho rozpočtu, bude takmer mimo verejnej kontroly, dosah naň nebude mať ani Najvyšší kontrolný úrad.

Podľa ministerstva podnikateľská sférea nepredložila alternatívny návrh a aktuálny návrh je pripravený v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou. Poturnay tvrdí, že ministerstvo rokovalo iba s SPPK a ostatné organizácie odignorovalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu