Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri znižovaní deficitu by mala klesať aj daň pre firmy, navrhuje SaS

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sadzba dane z príjmov právnických osôb by mala v budúcnosti postupne klesať z 23 % opäť na súčasných 19 % s tým, ako bude klesať deficit verejných financií. Navrhuje to opozičná SaS, ktorá chce takýto mechanizmus zaviesť do prerokúvanej novely zákona o dani z príjmov.

"Tento pozmeňujúci návrh sa snaží primäť ekonomických expertov Smeru k úvahe, že pokiaľ by sa darilo konsolidovať verejné financie, pri každom poklese deficitu o 1 percentuálny bod by sa súčasne rovnako znižovala sadzba dane z príjmov právnických osôb až do okamihu dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu. V tom prípade by sa sadzba dane vrátila na súčasnú úroveň 19 %," vysvetlil na začiatku 5. dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec liberálov Jozef Kollár.

Poslanci pôvodne plánovali už dnes ráno začať rokovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Vzhľadom na predlžovanie diskusie o zmenách v daniach a prípravu zmien v rozpočte však k tomu dôjde pravdepodobne až v stredu (5.12.). Dovtedy ešte musí mimoriadne zasadnúť finančný výbor, ktorý má vzhľadom na očakávané výpadky príjmov upraviť pôvodný vládny návrh rozpočtu.

Okrem Kollára na svoje vystúpenie v rozprave o zmenách v daniach z príjmov čaká ešte päť poslancov. Na zákonodarcov dnes dopoludnia čaká odložené hlasovanie o novele zákona o hazardných hrách. Podľa nej sa od januára budúceho roka majú zvýšiť odvody pri niektorých hazardných hrách. Zavedú sa takisto viaceré opatrenia, ktoré pomôžu v prevencii a boji proti závislosti od týchto hier.

Na rad by sa ešte mohla dostať aj diskusia o dvoch návrhoch rezortu zdravotníctva. Návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín presadzuje, aby cena liekov na Slovensku od januára nebola vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa má dotýkať aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii.

Ďalšia právna norma ministerstva zdravotníctva, novela zákona o liekoch, ruší vernostné systémy a stanovuje podmienku, že jedna osoba môže získať povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti len v jednej verejnej lekárni a v jednej pobočke verejnej lekárne. V prípade vernostných systémov šlo podľa ministerstva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabuje odborný a zdravotnícky charakter činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu