Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Inšpekcia: Dobré meno včelárov kazia predajcovia pri cestách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Inšpektori štátnej veterinárnej a potravinovej správy našli vo všetkých odobratých vzorkách medu predávaného popri slovenských cestách rozpustený cukor, karamel na prifarbovanie a ďalšie ingrediencie, ktoré majú v zákazníkovi vzbudzovať dojem, že kupuje kvalitu.

Išlo teda o falšovaný med, ktorého pôvod nevedeli predajcovia ani patrične dokladovať. Na štvrtkovej tlačovej konferencií o tom informoval Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.

Pri kontrolách boli podľa Bíreša niektorí predajcovia natoľko "odvážni" že od svojich stolíkov utiekli. Takíto nepoctiví obchodníci najčastejšie lákajú okoloidúcich na napodobeniny horského a lesného medu a kazia tak dobré meno slovenských včelárov. "Prifarbia vám ho akokoľvek," uviedol Bíreš.

Riaditeľ ŠVPS taktiež dodal, že v súčasnosti sa veterinári medom zaoberajú veľmi intenzívne. V obchodnej sieti navyše našli dva druhy poľského medu, ktorý obsahoval antibiotiká. Inšpektorom bol tento med podozrivý na prvý pohľad. "Už zmyslovo poukazoval na to, že ani farba nie je taká, aká by mala byť," skonštatoval Bíreš. Dotknutý reťazec už dostal pokyn na jeho stiahnutie z predaja.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu