Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potvrdené: Eurozóna je opäť v recesii, Slovensko však posilnilo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL - Ekonomika eurozóny sa dostala do recesie. Medzi júlom až septembrom jej hrubý domáci produkt druhýkrát v rade medzikvartálne klesol, tentoraz o 0,1 percenta. Hospodárstvo celej Európskej únie však po poklese v druhom štvrťroku zvýšilo v treťom kvartáli výkon, a to o 0,1 percenta. Novinárov o tom dnes informoval Európsky štatistický úrad (Eurostat).

Štatistici tiež doplnili, že v druhom štvrťroku sa hospodárstvo v oboch blokoch proti prvému kvartálu prepadlo o 0,2 percenta.

Výsledok pre júl až september je lepší, než ekonómovia očakávali. Analytici, ktorých vopred oslovila agentúra Reuters, totiž predpokladali prepad HDP v eurozóne o 0,2 percenta. Odhadovali napríklad, že stagnovať bude francúzska ekonomika, ktorá však nakoniec v treťom štvrťroku vzrástla o 0,2 percenta. Rovnakým tempom rástla aj nemecká ekonomika.

Najväčším rekordérom eurozóny sa stalo Estónsko, nasledované Slovenskom s medzikvartálnym rastom o 0,6 percenta. Najhoršie sú na tom spomedzi 19 z 27 štátov tri krajiny: Cyprus (-0,5), Holandsko (-1,1) a Portugalsko (-0,8). Pri Grécku, na ktoré súčasná kríza dopadá veľmi tvrdo, však tento údaj nie je dostupný. U neho však štatistici uviedli pre tretí štvrťrok aspoň porovnanie s rovnakým obdobím minulého roka. To potom hovorí, že tamojšia ekonomika sa prepadla o 7,2 percenta, teda zďaleka najviac z EÚ.

"Dostávame sa do recesie s dvojitým dnom, ktorá je úplne vlastnoručne vyrobená. Je výsledkom prehnaných úspor v južných krajinách a neochotou severu robiť čokoľvek iné," povedal Paul De Grauwe z London School of Economics.

Krajiny z juhu Európy podľa neho musia zredukovať deficity, ale nemôžu, ak severské štáty s prebytkom nie sú ochotné pomôcť stimulmi. "Toto rozdelenie, či odpor medzi štátmi je silnejší, než aké som videl v posledných 20 rokoch," dodal s tým, že sa Európa nachádza vo veľmi nebezpečnej situácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu