Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

EÚ poskytne Egyptu záchranný balík vo výške päť mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁHIRA - Európska únia schválila poskytnutie finančného záchranného balíka vo výške 5 miliárd eur Egyptu. Európska investičná banka poskytne dve miliardy eur, ďalšie dve miliardy dá Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) a jednu miliardu poskytnú členské krajiny EÚ.

Po stretnutí egyptského prezidenta Muhammada Mursího so šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou o tom v stredu informovala prezidentská kancelária. Podľa nej ide o "silnú podporu rozvoju Egypta zo strany EÚ".

Egypt tiež rokuje s Medzinárodným menovým fondom o pôžičke vo výške 3,5 miliardy eur. Dohodu by mohli uzavrieť už v decembri. Egyptská ekonomika je v prudkej recesii od povstania v roku 2011, ktoré viedlo k pádu režimu prezidenta Husního Mubaraka. Politická nestabilita sa negatívne odrazila na turizme, zahraničných investíciách ako aj sociálnej situácii.

Ashtonová sa v Egypte zúčastnila na zasadaní európsko-egyptskej krízovej skupiny, ktorej úlohou je zintenzívnenie ekonomických vzťahov medzi EÚ a Egyptom. Na zasadaní sa zúčastnili predstavitelia asi 100 európskych spoločností, členovia Európskej komisie ako aj europoslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu