Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Británia: Budeme blokovať rozpočet EÚ ak bude pre nás nevýhodný

Nick Clegg
Nick Clegg (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský minister financií George Osborne dnes opäť pohrozil, že jeho krajina bude vetovať rozpočet EÚ, ktorý nebude výhodný pre britského daňového poplatníka. Ministrova hrozba zaznela len deň potom, čo konzervatívny premiér David Cameron v parlamente utrpel porážku práve kvôli rozpočtu únie.

Rozpory vo vládnej koalícii dnes potvrdil liberálno-demokratický vicepremiér Nick Clegg, ktorý uviedol, že zníženie európskeho rozpočtu nemá šancu a Cameronove ambície ohľadom získania niektorých právomocí z Bruselu sú "falošným sľubom zabaleným v štátnej vlajke". Časť konzervatívnych poslancov sa v stredu pripojila k labouristickej opozícii a schválila nezáväznú rezolúciu požadujúcu zníženie sedemročného rozpočtu EÚ.

"Nepristúpime na dohodu, ak nebude výhodná pre daňového poplatníka," povedal Osborne v BBC, ale dal najavo, že sa vláda uspokojí so zmrazením rozpočtu, ktoré by bralo do úvahy len infláciu. Stredajšie hlasovanie v Dolnej snemovni výrazne oslabilo premiérovu pozíciu. Vyvoláva tiež pochybnosti, či má pod kontrolou protieurópske krídlo svojej strany.

Nick Clegg pri vystúpení v inštitúte Chatham House povedal, že konzervatívni rebeli nemajú "absolútne žiadnu nádej" znížiť výdavky EÚ. Kritizoval tiež dlhodobý Cameronov zámer "znovu prerokovať britské vzťahy k zvyšku EÚ". "Mali by sme odísť zo zlých vecí, zostať v tých dobrých a dosiahneme to návratom britských právomocí. To znie veľmi rozumne ..., kto by s tým nesúhlasil. Ale pozrime sa trochu viac zblízka, pretože rozsiahly jednostranný návrat právomocí môže znieť príťažlivo, ale v skutočnosti to je falošný sľub zabalený do štátnej vlajky, "povedal Clegg.

"Nikdy ničoho nedosiahnete, keď si budete len dupať a hovoriť 'Chceme byť v klube, ale chceme jednostranne prepísať pravidlá hry a chceme si sami vyberať, k čomu sa pripojíme,'" povedal Clegg. "Obávam sa, že od tohto prístupu je oveľa menší krok k otvorenej kríze, ktorá povedie k marginalizácii Británie, alebo dokonca k jej odchodu z únie, ako si ľudia myslia," dodal vicepremiér, ktorého strana je v Británii najviac proeurópska.

Osborne sám povedal, že si želá zníženie rozpočtu EÚ, ale povedal, že jeho zmrazenie je lepšou alternatívou než žiadna dohoda. Osborne aj Clegg ostro napadli inak proeurópskych labouristov za to, že hlasovali s protievrospkými konzervatívnymi poslancami. Ich postoj je "nečestný a pokrytecký", povedal Clegg.

Labouristický tieňový minister zahraničia Douglas Alexander dnes obhajoval zmenu postoja svojej strany k rozpočtu EÚ finančnou krízou. Osborne neodpovedal na otázku, či sa Konzervatívna strana v európskych záležitostiach vymkla kontrole. Podľa neho je rezolúcia taktikou na začiatku rokovania. Povedal ale tiež, že stredajšie porážka v parlamente znamená, že vláda má počúvať poslanca. "Do Dolnej snemovne prídeme len s takým návrhom, o ktorom si myslíme, že ho Dolná snemovňa prijme," povedal šéf štátnej pokladnice.

Európska komisia navrhla pre roky 2014 až 2020 rozpočet cez jeden bilión eur, teda skoro 1,1 percenta európskeho hrubého domáceho produktu (HDP). Nemecko navrhuje kompromis, ktorý by obmedzoval únijné výdavky jedným percentom HDP, a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa snaží, aby Cameron tento kompromis podporil.

V stredu vetom únijného rozpočtu pohrozil aj francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Bernard Cazeneuve. Paríž by to podľa neho urobila v prípade, ak by klesli výdavky na spoločnú poľnohospodársku politiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu