Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Španielsko v tejto chvíli nepotrebuje finančnú pomoc

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsko bezprostredne nepotrebuje žiadať o zahraničnú finančnú pomoc, vyhlásil dnes španielsky premiér Mariano Rajoy.

Španielsko, ekonomika ktorého sa nachádza v druhej recesii v priebehu troch rokov a ktoré bojuje s nezamestnanosťou vo výške 25 %, je pod tlakom, aby požiadalo o pomoc z eurovalu, čo by Európskej centrálnej banke (ECB) umožnilo začať nakupovať španielske vládne dlhopisy. ECB tento program ohlásila začiatkom septembra. V jeho rámci ECB bude nakupovať dlhopisy krajín zasiahnutých dlhovou krízou, aby znížila obsluhu ich dlhu. Príslušná krajina však musí najprv požiadať o pomoc z eurovalu a dohodnúť podmienky pomoci.

Odkedy ECB zverejnila svoj plán, úročenie španielskeho dlhu prudko kleslo, pretože investori očakávajú, že Madrid čoskoro požiada o pomoc. Avšak zníženie úročenia dlhu zároveň oslabilo tlak na španielsku vládu, aby žiadala o pomoc.

"V tejto chvíli to nie je nutné," uviedol Rajoy na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Mariom Montim. "Urobím to, keď si budem myslieť, že je to v najlepšom záujme Španielska."

Výnos referenčných 10-ročných španielskych dlhopisov klesol približne na 5,5 % zo 7 % pred ohlásením programu ECB na výkup dlhopisov. Dnes mierne vzrástol na 5,65 %. Španielsko chce dopredu vedieť, aké podmienky ECB stanoví potom, čo ju požiada o pomoc. Vláda aktuálne realizuje dodatočné úsporné opatrenia a reformy. Informovala o tom agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu