Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Raz to musí prasknúť: Prečo svet tlačí hory nových peňazí?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/BERLÍN - Európski politici sa usilujú udržať Grécko v eurozóne všetkými prostriedkami. Experti nadácie Bertelsmann Stiftung analyzovali, čo sa môže stať, ak Grécko bude musieť odísť z menovej únie, a aké riziká pre Európu a svet sú s Grexitom spojené. Štúdia poukázala na smrteľnú pascu vzájomnej previazanosti.

Odchod Atén z eurozóny by podľa analýzy, ktorú vypracovala spoločnosť Prognos na objednávku Bertelsmann Stiftung, mohol stiahnuť svetovú ekonomiku do recesie. V prípade realizácie najhoršieho scenára by 42 najdôležitejších ekonomík sveta do roku 2020 stratilo 17,2 bilióna eur. To by sa stalo, ak by investori stratili dôveru aj v Španielsko a Taliansko, ktoré by tiež zbankrotovali.

Autori štúdie prišli k záveru, že bankrot samotného Grécka a jeho odchod z eurozóny by bol pre svetovú ekonomiku zvládnuteľný. Experti spoločnosti Prognos však varujú, že to zvýši tlak aj na ďalšie krajiny eurozóny. "Potom môžu stratiť dôveru kapitálových trhov aj Portugalsko, Španielsko a Taliansko, ktoré tiež môžu zbankrotovať. To by stiahlo svetovú ekonomiku do hlbokej recesie." Preto by podľa nich "medzinárodné spoločenstvo malo zabrániť bankrotu Grécka a jeho odchodu z eurozóny a aj s tým spojenému dominovému efektu".

Napríklad ekonomické straty Nemecka by predstavovali 73 miliárd eur. K tomu treba ešte pripočítať jednorazové náklady, ako odpisy pohľadávok súkromných aj verejných veriteľov vo výške 64 miliárd eur. Pre Grécko by bol odchod z menovej únie tiež drahý. Podľa analýzy by ekonomické straty Grécka do roku 2020 dosiahli 164 miliárd eur.

Takýto vývoj považujú samozrejme politici a finančníci za nepripustný a skúšajú sa mu čeliť "tlačením" peňazí. Napríklad Európska centrálna banka by mala pomôcť s nákupom španielskych dlhopisov, pretože Madrid je na tom tak zle, že "normálnym" spôsobom sú mu investori ochotní požičiavať len za "smrteľné" úroky. Informoval portál tvnoviny.sk. V Spojených štátoch tamojší FED už niečo podobné robil a chystá sa opäť. Podľa skeptikov je tak iba otázkou času, kedy sa celý tento systém zrúti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu