Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Šefčovič: Všetky výhrady členských krajín k bankovej únii sú riešiteľné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ak sa lídrom EÚ nepodarí do konca tohto roka podpísať dohodu o vytvorení bankovej únie, tak tento stav neumožní naplno využívať potenciál, ktorý únia získala na riešenie kríz prostredníctvom Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár v rozhovore pripomenul, že téma bankovej únie bola jednou z dominantných tém v utorok (16. 10.) na Rade EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu, kde on vystupoval v mene komisie.

 "Počas videokonferencie s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom sme sa, on aj ja, z pozície komisie, snažili presvedčiť všetky členské krajiny, že aj kvôli udržaniu kredibility prijímania rozhodnutí v rámci EÚ je potrebné, aby sme dohodu o jednotnom bankovom dohľade dotiahli ešte do konca tohto roka," opísal Šefčovič stretnutie s diplomatmi členských krajín v Luxemburgu.

Na poznámku, že viaceré krajiny decembrový termín na podpísanie tejto dohody považujú za prirýchly a unáhlený, Šefčovič odpovedal, že premiéri členských krajín tento termín predsa odsúhlasili a prijali v júni tohto roku. A dodal, že komisia na základe tohto súhlasu pracovala celé leto, aby predložila na pracovný stôl hodnoverný dokument.

Šefčovič upozornil, že ak sú hlasy politikov, ktorí hovoria, že by chceli mať integritu tohto rozhodnutia a spomínajú záruku na vklady v bankách alebo nariadenie ohľadom rezolučných fondov, čiže spôsob, ako odfinancovať prípadné krachy bánk v budúcnosti, tak EK tvrdí, že k tomuto sú už prijaté relevantné návrhy. Komisia predložila jeden v roku 2010 a druhý v roku 2012. "Naším záujmom je to, aby tak jednotný dohľad nad bankami, ako aj nariadenia ohľadom ochrany bankových vkladov a rezolučných fondov, boli prijaté spolu už do konca tohto roku," pripomenul Šefčovič.

Ide podľa neho o nevyhnutnú podmienku na to, aby sa mohol maximálne využívať operačný rádius možností, ktoré ponúka EMS. Využívanie európskeho stabilizačného mechanizmu má doplniť mozaiku nástrojov, ktoré EÚ má k dispozícii na prekonanie bankovej a celkovej krízy v Európe. "Kým neprerušíme spojenie medzi závislosťou štátov od bankových kríz, tak dovtedy jednoducho budeme mať problém navrátiť dôveru voči európskej ekonomike a európskemu bankovému sektoru," zhodnotil situáciu Šefčovič.

Na otázku, čo sa stane, ak k podpísaniu tejto dohody do konca roka predsa len nedôjde, slovenský eurokomisár odpovedal, že komisia má obavy, že by opäť vznikli pochybnosti o tom, aký vplyv majú rozhodnutia politikov prijímané na najvyššej úrovni. Tiež by to viedlo k okliešteniu možností na využívanie EMS, ktorý by sa mal využívať aj na stabilizáciu bankového sektora.

"My si myslíme, že je treba prekonať krízu čo najskôr, navrátiť dôveru občanov voči finančnému sektoru a mať nástroje na stabilizovanie situácie," vysvetlil pozíciu EK Šefčovič.

Zároveň dodal, že ak by v decembri k podpísaniu dohody nedošlo, EÚ sa bude snažiť naďalej, aby sa dohoda stala realitou. Zdôraznil však, že v komisii panuje presvedčenie o tom, že dohoda vytvárajúca bankovú úniu je možná a potrebná ešte do konca tohto roka. A upozornil, že ani jedna z tých otázok, ktoré boli prednesené členskými štátmi, nie je taká, ktorá by sa nedala vyriešiť politickými rokovaniami a politickou vôľou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu